Cestná doprava

Toto je Tevva Truck, elektrické nákladné vozidlo do 7,5 tony

Elektromobilita naplno preniká nielen medzi osobné a ľahké úžitkové automobily. Čoraz viac modelov s čisto elektrickým pohonom predstavujú aj výrobcovia ťažkých nákladných vozidiel.

Okrem tradičných výrobcov ako Volvo Trucks, MAN, Mercedes-Benz či Scania pracujú na svojich nových modeloch aj startupy ako Einride, Volta Trucks alebo Tevva, ktorá nedávno predstavila nákladné vozidlo Tevva Truck. Ide o elektrické nákladné vozidlo patriace do segmentu vozidiel do 7,5-tony. Jeho sériová výroba má začať v júli 2022, prvé dodávky sú naplánované na tretí štvrťrok 2022.

Smerom k nižším emisiám

Tevva Truck je podľa jeho výrobcu odpoveďou na okamžitú potrebu odvetvia na elektrifikáciu. Európa aj Spojené kráľovstvo sa totiž zaviazali dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050. Tevva Truck ponúkne dojazd 250 km ako batériové elektrické vozidlo a do 500 km s patentovanou technológiou predĺženia dojazdu, známeho ako range extender alebo REX. Ten bol inovovaný a využíva pre svoj chod a dobíjanie batérie vodíkové palivové články. S REX tak bude Tevva Truck vhodný aj na dlhšie vzdialenosti.

Tevva Truck príde ako batériové elektrické vozidlo aj ako verzia s predlžovačom dojazdu (REX) (FOTO: Tevva)

Tím inžinierov, ktorý pracoval na jeho vývoji viedol Ken Scott, bývalý hlavný inžinier v automobilke Bentley a spoločnosti Alexander Dennis, špecializujúcej sa na výrobu autobusov. O dizajn sa postaral Dale Grewer, bývalý šéfdizajnér v automobilke Jaguar Land Rover.

Výroba v novom závode

Tevva Truck sa bude vyrábať v novom závode v oblasti London Thames Freeport, ktorý sa nachádza blízko centrálneho Londýna aj európskeho pobrežia. Výrobná hala má rozlohu 11 000 m2. V najbližších 24 mesiacoch tu má vzniknúť ďalších 1 000 pracovných pozícii, okrem výrobných aj pre odborné povolania ako mechanici či softvéroví inžinieri. Tento rok spoločnosť vytvorila 60 pracovných miest. Do vývoja nového elektrického nákladného vozidla sa doteraz investovali desiatky miliónov libier, plánované sú však aj ďalšie investície. Výrobný závod Tevva London by mal v roku 2023 vyrábať 3 000 nákladných vozidiel ročne.

Vyrábať sa bude v novom výrobnom závode blízko Londýna (FOTO: Tevva)

Nákladné vozidlá pre reálne potreby

Tevva chce svojim novým vozidlom splniť požiadavky trhu. Dopravcovia sa podľa nej môžu spoľahnúť na silnú sieť dodávateľov a výnimočne spoľahlivú batériovú elektrickú hnaciu líniu spolu s robustným, overeným šasi. Prístup k náhradným dielom má byť jednoduchý a rýchly. 

Medzi prednosti má patriť spoľahlivosť aj ľahká dostupnosť náhradných dielov (Tevva)

Tevva Truck chce byť zaujímavým vozidlom nielen pre dopravné spoločnosti, ale aj pre profesionálnych vodičov, ktorých nedostatok je naďalej akútny. Výrobca preto vyzdvihuje komfortné prostredie v kabíne a vynikajúce jazdné vlastnosti. Naďalej sa pracuje aj na vývoji nových technológií pre nabíjanie. Cieľom je, aby sa vozidlo dokázal dobiť do hodiny. To zvýši nielen flexibilitu vodiča, no zároveň umožní dvojzmennú prevádzku a tým nižšie celkové náklady na vlastníctvo.

Vozidlo bude optimalizované pre mestskú premávku, s výbornou priamou viditeľnosťou (FOTO: Tevva)

Šestnásť paliet, no len dve tony

Tevva Truck odvezie 16 paliet, jeho užitočné zaťaženie však presahuje len dve tony. Celková váha vozidla (GVW) je pritom 7,5 tony; je teda zrejmé, že bude vhodný skôr na distribúciu ľahkých, objemných tovarov a zásielok. Návratnosť porovnateľná s dieselovými nákladnými autami by sa podľa výrobcu mala dosiahnuť pri mesačnom nájazde 3 000 km resp. spotrebe 500 litrov nafty mesačne. Tevva Truck je vo vývoji už sedem rokov, najnovšie predstavený model je jeho treťou generáciou. Okrem neho značka pripravuje aj ďalšie batériové elektrické modely a modely s REX s celkovou váhou do 19,5 tony, určené pre trhy vo Veľkej Británii, Európe a na Blízkom východe.

Zdroj
transport.sk

Prečítajte si aj

Back to top button