Cestná doprava

Svetové slovenské termoizolované nadstavby VS-MONT

Firma VS-MONT patrí medzi špičkových európskych dodávateľov nadstavieb a je povestná svojimi inovatívnymi riešeniami a vysokou kvalitou produktov. Do jej ponuky nadstavieb a prípojných vozidiel pribudli aj termoizolované nadstavby.

Tie sa používajú na prepravu asfaltových zmesí, ktoré sa z miesta nakládky na určené miesto vykládky musia dopraviť pri dodržaní stanovenej teploty. Vyvinúť a vyrobiť takúto nadstavbu je náročný technologický proces. Vo VS-MONT však zostali verní svojej povesti šikovných konštruktérov a inovátorov. Výsledkom ich úsilia sú termoizolované nadstavby S1GT, teda jednostranné termoizolované nadstavby, a S3T – trojstranné termoizolované nadstavby.

Dopyt stúpa

Záujem o termoizolované nadstavby je čoraz vyšší. „Cítime zvýšený dopyt po takýchto nadstavbách. Legislatíva platná v zahraničí už prichádza aj k nám, preto sme sa pred dvomi rokmi pustili do vývoja termoizolovaných nadstavieb,“ hovorí Peter Veteška, konateľ a obchodný riaditeľ spoločnosti VS-MONT. „Naše termonadstavby S1GT a S3T sú založené na koncepcii našich jednostranných vaňových polkruhových nadstavieb a trojstranných nadstavieb. V tomto prípade je však podstatné, že majú 90 až 92 % opláštenie nadstavby špeciálnymi materiálmi, ktoré majú dlhodobú teplotnú odolnosť až do 200 °C. Takéto termoizolované nadstavby vieme vyrábať na dvoj-, troj-, štvor- aj päťnápravové podvozky, ktoré sú legislatívne schválené v danej krajine,“ vysvetľuje Peter Veteška.

Zákazníci sú nadmieru spokojní

Dnešnému konečnému produktu, ktorý si už stihol vyslúžiť uznanie od veľkých spoločností, ako napríklad Eurovia, predchádzal vlastný vývoj a testovanie. „Dva roky sme tieto termoizolované nadstavby vyvíjali a testovali. Chceme ísť cestou kvality, investujeme do technológií, snažíme sa vyrábať sofistikované produkty, ktoré sú kvalitné a naši zákazníci sú s nimi spokojní,“ približuje stratégiu spoločnosti Peter Veteška. „Uznanie od firiem, ako napríklad Eurovia, ktoré sú s našimi termoizolovanými nadstavbami veľmi spokojné, si vážime o to viac, že sú to firmy, ktoré pri svojej práci využívajú aj termonadstavby od iných spoločností a môžu porovnávať. Prvé naše nadstavby sme im dodali do Českej republiky a tento rok už majú objednané ďalšie. Ich spokojnosť zároveň zvyšuje dopyt aj od menších spoločností,“ hovorí Peter Veteška.

Unikátna technológia

Plocha krytia je len jednou z množstva výhod, ktoré robia technológiu termoizolovaných nadstavieb VS-MONT unikátnou. „Sú vysoko kvalitné a odolné, zamerali sme sa aj na čo najvyššie užitočné zaťaženie. Vďaka pevnej a odolnej konštrukcii ich navyše okrem prepravy asfaltových zmesí môžu klienti využívať aj na prepravu štrkov a pieskov, čím sa zvyšujú možnosti využitia vozidiel. Hrúbka materiálu je síce kvôli oplášteniu a dodržaniu maximálneho užitočného zaťaženia znížená, pri termonadstavbách nie sú použité materiály so štandardnou hrúbkou ako pri klasických nadstavbách S1G, stále v nich však môžete bezpečne prevážať štrky, piesky a iný materiál, ktorý neobsahuje veľké kamene a balvany,“ opisuje Peter Veteška riešenie, ktoré zvyšuje možnosti využitia vozidlového parku.

Unikátny je aj spôsob zaobalenia nadstavby. „Nerobíme to plechom, mohol by totiž korodovať, ak by sa medzi vnútorným naložením nadstavby a vonkajším ochladzovaním vytvoril kondenz. Nadstavby kompletne obaľujeme špeciálnym materiálom na vnútornej strane a potom je tam leštená nehrdzavejúca oceľ, ktorá z vonkajšej strany zakrýva izoláciu. Úplne obalená je aj celá podlaha, celé bočnice, kompletné zadné ja predné čelo. Jediné, čo nie je obalené, sú vrchné profily nadstavby, ktoré však neprichádzajú do styku s materiálom, preto si to nevyžadujú. Nadstavby sa nakladajú len do určitej úrovne, preto nie je potrebné izolovať ich vrchné časti,“ vysvetľuje konateľ a obchodný riaditeľ VS-MONT.

Praktické riešenia

S termonadstavbami sa používajú špeciálne zaplachtovania, ktoré sa dajú ovládať mechanicky alebo elektricky. Použitý je tiež špeciálny sklopno-zásuvný nárazník, ktorý sa pri cúvaní k finišeru zasunie. Zadná odsypová lišta slúži na plynulé vysypávanie a odsypávanie materiálu do finišera, pretože dávkovanie zmesi musí byť plynulé. Preprava asfaltových zmesí podlieha presným pravidlám a požiadavkám, preto sú termoizolované nadstavby VS-MONT vybavené aj teplomermi.

„Zákazníci chcú mať istotu, že na miesto určenia privezú zmes v požadovanej teplote. Preto ponúkame rôzne možnosti merania teploty ako analógové teplomery v základnej výbave alebo elektronické meranie teploty na displeji, ktoré môže byť umiestnené pod nadstavbou alebo priamo v kabíne vodiča. Teplotné záznamníky umožňujú vytlačiť teplotný záznam, aby ho vodič mohol odovzdať majstrovi na stavbe a mal doklad o tom, že priviezol zmes v požadovanej teplote,“ hovorí Peter Veteška. VS-MONT však išiel ešte ďalej a informácie o teplote prevážanej zmesi dokáže sprostredkovať aj pomocou mobilnej aplikácie. „Snažíme sa všetko navrhnúť a vyrobiť do detailu, tak, aby vodič aj majiteľ vozidla mali čo najväčší komfort. Už pri vývoji myslíme aj na koncových používateľov, vodičov a ľudí, ktorí budú s našimi nadstavbami pracovať,“ zdôrazňuje Peter Veteška.

Made in Slovakia

VS-MONT sa vo vlastnej réžii stará nielen o vývoj a výrobu, ale aj o predaj, záručný a pozáručný servis. „Vyrábame hotový produkt zo Slovenska. Okrem subdodávok hydrauliky a niekoľkých gumových častí si všetko vyrábame sami v našich dvoch závodoch. Máme vysokokvalifikovaných zváračov s dlhoročnými skúsenosťami a taktiež robotizované pracoviská pre automatizované zváranie. Aj toto ukazuje našim klientom, že vieme, čo robíme a robíme to na vysokej úrovni,“ hovorí Peter Veteška.

Filozofia spoločnosti VS-MONT je podľa jeho slov založená na dlhodobých partnerstvách so zákazníkmi. „Výrobou sklápacích nadstavieb sa zaoberáme už 28 rokov, s mnohými partnermi spolupracujeme viac ako 20 rokov. Sedemdesiat percent našej produkcie tvorí export, pôsobíme v 14 štátoch Európy aj v ďalších krajinách sveta, ako Austrália, Mexiko alebo Čile. Nadstavby dodávame pre všetky renomované značky nákladných vozidiel, s ktorými máme uzatvorené priame kontrakty.“ Termoizolované nadstavby sú iba jedným z množstva produktov, ktoré vo svojej ponuke VS-MONT má. Okrem nich a klasických jedno- a trojstranných nadstavieb ponúka slovenský výrobca tiež výmenné nadstavby, podvalníkové prívesy a tandemové prívesy.

Zdroj
transport.sk
Editor
VS-MONT

Prečítajte si aj

Back to top button