Cestná doprava

Svetová premiéra CROSSWAY Low Entry Hybrid

Svetová premiéra CROSSWAY Low Entry Hybrid. IVECO BUS ďalej rozširuje ponuku udržateľnej mobility o novú verziu modelu CROSSWAY Low Entry Hybrid, ktorú vo svetovej premiére predstavili zástupcovia značky na veľtrhu FIAA 2022 v Madride.

Líder európskeho trhu s autobusmi vo verejnej doprave IVECO BUS programovo rozširuje ponuku modelov o ďalšie alternatívy pohonov. Popri klasických dieselových motoroch ponúka pohony na zemný plyn, elektrinu a najnovšie aj ich hybridné kombinácie, ktoré sú v súčasnosti najefektívnejším riešením mobility vo verejnej prímestskej a medzimestskej doprave.

Model CROSSWAY LE Hybrid CNG získal titul „Udržateľný autobus roku 2023“ v kategórii Medzimestský autobus (Intercity). Rad CROSSWAY tak získal už tretí titul „Sustainable Bus of the Year“ (Sby). Po získaní ocenenia Sustainable Bus of the Year 2018 a Sustainable Bus of the Year 2020 v kategórii Intercity IVECO BUS pokračuje vo svojom úspechu a získava ocenenie Sustainable Bus of the Year 2023 v rovnakej kategórii, tentoraz so svojím novým modelom CROSSWAY Low Entry Hybrid Natural Gas, ktorý je kompatibilný s biometánom.

Iveco Bus Crossway LE Hybrid CNG získal titul Sby Intercity 2023

Svetová premiéra CROSSWAY Low Entry Hybrid

Toto tretie ocenenie je uznaním značky IVECO BUS ako nesporného lídra v segmente medzimestských autobusov a potvrdením jej záväzku v oblasti alternatívnych palív. IVECO BUS v tomto roku predstavilo 12-metrový mestský autobus URBANWAY Hybrid CNG aj jeho kĺbovú verziu URBANWAY, poháňanú zemným plynom, s novou hybridnou technológiou. Je to ďalší krok vpred vo vývoji ponuky energetického mixu.

S príchodom nového 18-metrového autobusu URBANWAY Hybrid CNG, kompatibilného s biometánom, rozširuje IVECO BUS svoju ponuku pre mestskú dopravu, aby podporilo prevádzkovateľov dopravy v ich energetickom prechode. Nový kĺbový URBANWAY Hybrid prináša 16 % úsporu paliva v porovnaní s plynovou verziou a zníženie emisií CO2 až o 16 % spolu s výrazným zlepšením celkových nákladov na vlastníctvo. V kombinácii s biometánom sa zníženie emisií CO2 zvyšuje až na 83 %.

Na FIAA IVECO Bus mal svetovú premiéru autobus Crossway Low Entry Hybrid vo verzii s dĺžkou 12 metrov so 43 sedadlami a celkovou kapacitou pre 71 cestujúcich

Široká ponuka riešení pre prímestskú dopravu

S príchodom nového modelu CROSSWAY LE Hybrid do produktového portfólia pre prímestskú dopravu IVECO BUS ponúka na výber model CROSSWAY Low Entry v štyroch dĺžkach – 10,8; 12; 13 a 14,5 m – s motorom Diesel Cursor 9, kompatibilný s XTL, k dispozícii v triede I a II. Ďalej 12-metrový model CROSSWAY Low Entry (trieda I) s motorom Cursor 9 na zemný plyn, kompatibilný s biometánom, a 12- a 13-metrové verzie CROSSWAY Low Entry (trieda II) na zemný plyn. Model IVECO BUS CROSSWAY LE Hybrid, vyrábaný vo výrobnom závode IVECO BUS vo Vysokom Mýte v Českej republike, bol už predložený do výberového konania v roku 2022, pričom dodávky začnú už v prvom štvrťroku 2023.

V Madride ukázali aj 100% elektrický EWAY

Hybridné výhody

Práve hybridné pohony sú v súčasnosti výhodnou alternatívou na zvýšenie efektivity a udržateľnosti pre prevádzkovateľov verejnej autobusovej dopravy po celej Európe. Elektrický pohon je vybavený hybridnou technológiou vyvinutou v úzkej spolupráci s globálnou technologickou spoločnosťou Voith. Disponuje 48 V akumulátorom spojeným s prevodovkou Voith DIWA NXT a osvedčeným motorom Cursor 9.

Prevodovka DIWA NXT je kombinovaná s výkonným rekuperačným elektromotorom so špičkovým výkonom 35 kW, ktorý funguje ako štartér a generátor pre rekuperáciu kinetickej energie akumulovanej počas spomaľovacej a brzdnej fázy, s akumulátorom LTO (48 V) umiestneným na streche. Elektromotor podporuje motor Cursor 9 počas fáz štartovania. Nové riešenie je tiež vybavené funkciou Stop & Start, ktorá prináša používateľom a prevádzkovateľom množstvo výhod. Eliminuje hluk a vibrácie. To vedie k väčšiemu pohodliu cestujúcich, obyvateľov a chodcov na autobusových zastávkach a ďalej zlepšuje úsporu paliva.

CROSSWAY LE HYBRID

Svetová premiéra CROSSWAY Low Entry Hybrid

Vďaka týmto vlastnostiam prináša nový model CROSSWAY LE Hybrid úsporu paliva až 15 % v porovnaní s nehybridnou verziou. Čo je dôležitá výhoda v čase, keď sa prevádzkovatelia stretávajú s rastúcimi nákladmi na energiu. Navyše im toto nové hybridné riešenie umožňuje pri kombinácii s obnoviteľnými palivami znížiť emisie CO2 až o 84 %. Model CROSSWAY LE Hybrid taktiež ťaží z uznávaných vlastností modelu CROSSWAY. Ponúka výbavu určenú na zlepšenie pohody cestujúcich a vodičov. Plne vyhovuje norme proti prevráteniu R66.02 a skúškam A B na zmiernenie následkov čelného nárazu R29.03.

CROSSWAY Low Entry hybridné autobusy na zemný plyn sú alternatívou pre oblasti alebo mestá, ktoré chcú poskytnúť dopravné riešenia plne kompatibilné s projektmi energetickej transformácie. „Naše hybridné autobusy na zemný plyn poskytujú úsporu paliva až 15 % v porovnaní s naftovým variantom a zníženie emisií CO2 až o 84 % s obnoviteľnými palivami,“ povedal Domenico Nucera, prezident obchodnej jednotky Bus, Iveco Group. Zároveň informoval, že IVECO BUS uzavrelo spoluprácu s dopravnou technologickou spoločnosťou Via, ktorá dodáva softvér pre rôzne dopravné riešenia aj vo verejnej doprave.

Domenico Nucera, prezident obchodnej jednotky Bus, Iveco Group

„Obaja partneri budú naďalej skúmať možnosti vývoja ľahko implementovateľných riešení pre orgány verejnej dopravy a prevádzkovateľov, od dopravy reagujúcej na dopyt až po autonómnu verejnú dopravu poháňanú alternatívnou energiou. Hodnotia sa aj možnosti autonómnej dopravy na požiadanie,“ spresnil Domenico Nucera. IVECO BUS tak pokračuje vo vývoji, od tradičného podnikania smeruje do budúcnosti charakterizovanej trendmi, ktoré spôsobujú revolúciu v sektore osobnej dopravy, ako sú energetické prechody a nové obchodné modely.

Rekordný CROSSWAY

Rad CROSSWAY je s rekordnou výrobou takmer 55 000 kusov autobusov nesporným lídrom európskeho segmentu. S novými hybridnými modelmi, ktoré sú k dispozícii vo verziách na obnoviteľné palivo XTL a na zemný plyn, značka ďalej rozširuje svoju ponuku efektívnych riešení pre prevádzkovateľov dopravy, ktoré znižujú ich uhlíkovú stopu.

„Rozšírenie nášho prímestského radu o nový model CROSSWAY LE Hybrid umožní prevádzkovateľom dopravy ťažiť z výrazného zníženia nákladov na energiu a emisií CO2 v porovnaní s predchádzajúcimi generáciami. Ide o ďalší krok v rámci stratégie, ktorú IVECO BUS ako líder v oblasti alternatívnych pohonov prijalo s cieľom podporiť energetickú transformáciu prostredníctvom kombinácie technológií, a to, aby našim zákazníkom poskytla výber riešení podľa požiadaviek ich úloh a prevádzky. Zavedením tejto novinky ďalej posilňujeme schopnosť našej značky poskytovať najširšiu udržateľnú ponuku vrátane prímestských modelov, čím upevňujeme svoje vedúce postavenie jedného z kľúčových hráčov v tomto segmente v Európe,“

Stéphane Espinasse, Head of Sales and Products v IVECO BUS

Model CROSSWAY je symbolom úspechu českého závodu IVECO BUS vo Vysokom Mýte. V marci tohto roku vo výrobnom závode s vyše 125-ročnou históriou vyrobili už 150-tisíci autobus.

V marci minulého roku vyrobili vo Vyskom Mýte 150 tisíci autobus
IVECO BUS Vysoké Mýto patrí medzi lídrov českého priemyslu

Zdroj
transport.sk
Editor
VIB, zdroj: Iveco Bus

Prečítajte si aj

Back to top button