Cestná doprava

Švédska odolnosť: Volvo FMX

Značka Volvo Trucks nedávno predstavila úplne nový rad nákladných vozidiel, vrátane stavebných vozidiel FMX. Už súčasný rad vozidiel si však získal dôveru zákazníkov, ktorí ho využívajú naprieč rôznymi odvetviami a aplikáciami.

Variabilita a robustnosť vozidiel FMX zaujala aj firmu VEDOS, s.r.o. „Každá značka má svoje prednosti. Vozidlá Volvo Trucks tvoria väčšinu našej flotily. Sú to kvalitné autá a máme pri nich podporu v servise a servisných službách,“ hovorí o dôvodoch, prečo sa rozhodli pre Volvo Trucks Michal Verešpej zo spoločnosti VEDOS, s.r.o. Ako hovorí, značka im dokázala vyjsť v ústrety aj pri naozaj špecifických požiadavkách. „V čase, keď sme potrebovali nakúpiť techniku, nám boli schopní dodať podvozky, ktoré na mieru pasovali pod nadstavby. Za zmienku stoja najmä 5-nápravové podvozky, ktoré sú komplet továrensky zhotovené. Užitočným prvkom našich stavebných vozidiel je crawler mode, po Slovensky plazivý chod, ktorý dostane vozidlo z väčšiny ťažkých situácií v teréne,“ hovorí Michal Verešpej.

Tento špeciál spoločnosti VEDOS s.r.o. sa ukázal aj na medzinárodnej výstave BAUMA 2019 (FOTO: Volvo Trucks)

Bez problémov aj na zložité stavby

VEDOS, s.r.o. sa zaoberá dodávkou betónových zmesí, ktoré je často potrebné doručiť do zložitého terénu. „Máme prevažne domiešavače v rôznych objemových variantoch – 7, 9 a 12 m3. Na zložitejšie stavby ako mosty, výškové budovy a členité staveniská používame ´betonpumpy´“. Našou pýchou je pumpa Putzmeister s 56-metrovým ramenom. Je postavená na 5-nápravovom podvozku Volvo so štandardne poháňanými dvoma nápravami. Sú tam však ešte prídavné hydromotory značky Terberg, ktoré poháňajú prednú nápravu.“ Toto vozidlo bolo natoľko špeciálne, že sa ukázalo aj na medzinárodnom veľtrhu. „Tento špeciál sme ešte pred spustením do prevádzky zapožičali na európsku výstavu stavebnej techniky BAUMA 2019,“ hovorí Michal Verešpej.

K spoľahlivým a schopným vozidlám je podľa jeho slov v tomto odvetví potrebná aj spoľahlivá stavebná technika. „Vo flotile máme nadstavby Putzmeister a Schwing, pretože sú to najlepší výrobcovia v tomto odvetví v Európe. Ponúkajú najlepšie riešenia pre to, čo potrebujeme,“ konštatuje svoju skúsenosť Michal Verešpej.

Spoločnosť D.A.L. s.r.o. využíva vozidlá FMX na viaceré úlohy (FOTO: Volvo Trucks)

Veľmi široké uplatnenie našli vozidlá Volvo FMX aj v spoločnosti D.A.L., s.r.o. „Naša spoločnosť sa zameriava na širokú škálu stavebných prác. Potrebujeme preto rôzne vozidlá od ťahačov, cez sklápače, cisterny až po také špeciály ako napríklad zametače. Naše rozhodnutie pre nákladné vozidlá Volvo bolo len prvým krok, oveľa dôležitejšia je následná servisná starostlivosť. Vieme sa spoľahnúť na servisnú sieť Volvo Group na Slovensku a najdôležitejší je pre nás „domovský“ servis Volvo Truck v Strečne,“ opisuje svoju skúsenosť majiteľ spoločnosti D.A.L, s.r.o. Peter Lisík.

Na podvozkoch Volvo Trucks však majú postavené napríklad aj domiešavače betónu alebo betónové čerpadlá s rukou (FOTO: Volvo Trucks)

Na prepravu sypkých materiálov, ktorá tvorí hlavnú podnikateľskú činnosť jeho firmy, používajú vyklápače v rôznych konfiguráciách podvozkov od 6×4, 6×6, 8×4, 8×6, 10×4 až po 10×6. Z nadstavieb sa v D.A.L., s.r.o. najviac spoliehajú na slovenského nadstavbára VS-mont. „Čo sa týka sklápacích nadstavieb, tak sme už vyskúšali takmer všetky dostupné, ale väčšinu tvoria nadstavby od slovenského výrobcu VS-mont. Aj tu je pre nás najdôležitejším faktorom rýchlosť a spoľahlivosť servisu,“ hovorí Peter Lisík. Stavebné vozidlá FMX boli súčasťou predstavenia novej generácie nákladných vozidiel Volvo Trucks, ktorú sme vám detailne predstavili v marcovom vydaní nášho magazínu a informácie o nej nájdete aj na tejto stránke.

Editor
transport.sk

Prečítajte si aj

Back to top button