Cestná doprava

Štatistika registrácií nových vozidiel za november

V novembri 2021 sú zaznamenané registrácie nových osobných automobilov s celkovým počtom 5 704 vozidiel. Medziročne predstavujú registrácie nových osobných vozidiel pokles o 17,58%.

„Prvých 11 mesiacov roku 2021 bolo ovplyvnených viacerými neštandardnými vplyvmi, ktoré reagovali napríklad na zdravotné riziká a s tým súvisiace obmedzenia predaja ale aj nedostatok niektorých komponentov potrebných na výrobu vozidiel ako napríklad polovodiče. Výsledkom je stav, kedy sa na Slovensku zaregistrovalo o 17,4% menej osobných vozidiel ako v priemere piatich rokoch pred pandémiou. Za posledná dva roky chýbajú v registráciách desiatky tisíc nových vozidiel. Nové vozidlá sú potrebné na celkovú obnovu vozidlového parku a zníženie emisií v doprave. Ak pripočítame nelogické finančné zvýhodnenie registrácie starých jazdených vozidiel dovážaných na Slovensko a chýbajúcu podporu bezemisných (elektrických) alebo nízkoemisných (napr. plug-in hybridných) vozidiel, tak výsledok je, že Slovensko sa prepadáva na najhoršie priečky medzi krajinami EU v emisiách a priemernom veku v osobnej doprave,“ poznamenáva k situácii za 11 mesiacov výkonný viceprezident ZAP SR Ing. Pavol Prepiak.

Registrácie malých úžitkových automobilov (kategória N1) dosiahli v novembri 2021 počet 644 vozidiel, čo oproti rovnakému mesiacu minulého roka s počtom vozidiel 713 predstavuje pokles 9.68%.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TS

Prečítajte si aj

Back to top button