Cestná doprava

Slovak Lines zvýši počet spojov, v Banskej Bystrici pôjdu v mimoriadnom režime

Na meniacu sa situáciu s novým koronavírsuom musia reagovať aj prevádzkovatelia verejnej dopravy. V Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) sa po podnetoch od cestujúcich počet spojov zvýši, v Banskej Bystrici však pre pokles cestujúcich prechádzajú na mimoriadny režim.

Prímestské linky Slovak Lines, ktoré zabezpečujú verejnú dopravu v BSK, jazdia podľa sobotného cestovného poriadku už mesiac. Dopravca po analýze situácie a na základe podnetov od cestujúcich pristúpil v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom k zvýšeniu počtu spojov. Ako informovala hovorkyňa spoločnosti Eva Vozárová, špeciálny režim v prímestskej autobusovej doprave začne platiť od nedele (19. 4.).
      
„Obmedzenia, ktoré sme v rámci BSK zaviedli, aby sme zabránili nekontrolovateľnému šíreniu pandémie (nového koronavírusu-pozn. TASR), sa ukázali ako správny a nutný krok. Chcel by som sa poďakovať všetkým, ktorí ich rešpektujú a v prípade, že to nie je bezpodmienečne nutné, nevystavujú seba ani svojich blízkych riziku nákazy,“ skonštatoval predseda BSK Juraj Droba. Zároveň však poukázal na potrebu zaistiť bezpečnú a spoľahlivú dopravu pre tých, ktorí dochádzajú do práce.

Vypočuli sme vaše podnety.👍Od 19. apríla 2020 začínajú platiť nové cestovné poriadky na prímestských spojoch Slovak…

Uverejnil používateľ Slovak Lines Piatok 17. apríla 2020

„K platnému grafikonu sme už po pár dňoch pridávali mimoriadne spoje. Teraz, po analýze podnetov a počtov cestujúcich, sme v spolupráci s BSK pristúpili k oveľa výraznejším zmenám. Doplnili sme spoje v časoch, kedy dochádzalo k vysokému počtu cestujúcich a aj v hodinách, v ktorých chýba regionálne vlakové spojenie,“ priblížil generálny riaditeľ Slovak Lines Pavol Labant. Verí, že tieto zmeny zvýšia komfort cestovania a znížia riziká, ktoré rastú s počtom cestujúcich v autobuse.
      
Základom novovytvoreného režimu je naďalej cestovný poriadok platný počas soboty, do ktorého boli vložené nové spoje. Nové cestovné poriadky sú už zverejnené na webovej stránke dopravcu a budú vyvesené na každej dotknutej zastávke.
      
Aktuálne pravidlá pre cestujúcich zahŕňajú aj to, že do autobusu musia nastupovať iba zadnými dverami a nemôžu obsadzovať prvých osem miest vpredu v autobuse. Zároveň sú povinní nosiť ochranné rúška, prípadne si zakrývať nos a ústa šatkou, aby sa znížilo možné šírenie nákazy v uzavretom priestore autobusu. Vodič má možnosť v zmysle platného prepravného poriadku vylúčiť z prepravy osoby bez zakrytej tváre.

Cestujúci bez predplatného cestovného sú zároveň povinní kupovať si cestovné lístky vopred cez mobilnú aplikáciu IDS BK. Cestovné lístky zakúpené v aplikácii sú platné vo všetkých spojoch Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji. Aktuálne nie je možné zakúpiť si lístok u vodiča ani v pokladniach na autobusovej stanici (AS) Nivy, ktoré sú uzatvorené.
      
Vozárová poznamenala, že na AS Nivy je inštalovaný aj rúškomat. Dopravca zároveň pokračuje v čistení autobusov, ktorého súčasťou je aj inovatívna dezinfekcia. Tá je realizovaná čistiacimi prostriedkami obsahujúcimi najnovší typ polymérovej, vodou riediteľnej dezinfekcie PolyHMG, ktorá kombinuje dezinfekčnú funkciu s ochrannou.

Autobusy a trolejbusy v Banskej Bystrici budú od pondelka jazdiť v mimoriadnom režime

Od pondelka (20. 4.) budú autobusy a trolejbusy v Banskej Bystrici jazdiť až do odvolania v mimoriadnom režime. Mesto tak reaguje na pretrvávajúcu situáciu súvisiacu so šírením nového koronavírusu, čoho dôsledkom je výrazný pokles cestujúcich vo verejnej doprave a výpadok tržieb v MHD. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková s tým, že pri zachovaní súčasného stavu by sa zvyšovala potreba dotácie z rozpočtu mesta pre dopravcov na vykrytie straty výkonov vo verejnom záujme.

„Od 20. apríla meníme zásadným spôsobom cestovné poriadky MHD. Počet cestujúcich klesol o polovicu, čo má za následok obrovské výpadky tržieb. Ak by autobusy a trolejbusy jazdili podľa doteraz platných cestovných poriadkov za rovnaké náklady, no s nižšími tržbami od cestujúcich, spôsobilo by to výrazné navýšenie dotácií pre dopravcov z mestského rozpočtu. V tejto situácii a pri súčasnom znížení podielových daní je to pre mesto ekonomicky neudržateľné,“ zdôraznil prvý viceprimátor mesta Jakub Gajdošík.

🚌 ZMENY V CESTOVNÝCH PORIADKOCH NA AUTOBUSOVÝCH LINKÁCH. KRAJ VYHOVEL PRIPOMIENKAM SAMOSPRÁV ČI ZAMESTNÁVATEĽOV…

Uverejnil používateľ Banskobystrický samosprávny kraj Streda 15. apríla 2020
Autobusové linky prímestskej autobusovej dopravy upravil aj Banskobystrický samosprávny kraj. Od 15. apríla jazdia podľa upravených cestovných poriadkov.

Podľa neho, ak vlani v marci prepravil Dopravný podnik mesta Banská Bystrica a SAD Zvolen takmer milión cestujúcich, po nariadeniach štátu o zavretí škôl, školských zariadení a obchodov sa ich počet znížil v marci tohto roka na 523.000. Zníženie počtu výkonov v banskobystrickej doprave sa odzrkadlilo na výrazne nižších tržbách.

Ako mesto avizovalo, trolejbusy budú premávať v režime ako počas víkendov a štátnych sviatkov. Takisto budú fungovať aj autobusy dopravcu SAD Zvolen. Cestovné poriadky budú doplnené a upravené o ďalšie spoje, aby zostala zachovaná potrebná dopravná obslužnosť územia, vrátane okrajových častí a dochádzanie obyvateľov za prácou i do zdravotníckych zariadení. Cestovné poriadky prímestských liniek upravil po pripomienkach samospráv, zamestnávateľov a cestujúcej verejnosti aj Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK). Tie premávajú od 15. apríla v režime Sobota Plus.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button