Cestná doprava

Scania predstavuje nový autobus na diaľkovú prepravu

Vynikajúci priestor vodiča, vyššia nosnosť, väčší komfort pre cestujúcich a výrazne nižšia spotreba paliva patria medzi hlavné prednosti, ktorými sa vyznačuje nová generácia autokarov Scania Touring.

Pri novej generácii sa nosnosť prednej nápravy zvýšila o 500 kg, čo umožňuje lepšie rozloženie hmotnosti a dosiahnutie väčšej kapacity pre cestujúcich a batožiny. Pracovisko vodiča spolu s priestorom pre sprievodcov sa dočkali niekoľkých inovácií.

„Sme presvedčení, že naše pracovisko vodiča sa radí k špičke v odvetví. Ponúka výnimočnú ergonómiu, výhľad a prístup k ovládacím prvkom,“ hovorí Åke Allard, vedúci produktového manažmentu v divízii autobusov a autokarov spoločnosti Scania. Vďaka novo vyvinutému odpruženiu a plynulému radeniu zvyšuje nová generácia autokarov Scania Touring pohodlie pre vodiča, posádku aj cestujúcich.

Vodičov takisto potešia nové pokročilé asistenčné systémy, medzi ktoré patrí podpora pozornosti a prevencia kolízie pri zmene jazdného pruhu. „Tieto systémy v kombinácii so špičkovou konštrukciou vozidla a skvelými jazdnými vlastnosťami zaisťujú vyššiu bezpečnosť všetkých osôb na palube a prispievajú k minimalizácii prestojov vďaka predchádzaniu nehodám a obmedzovaniu škôd,“ uvádza Allard.

Spotreba paliva je jedným z hlavných faktorov podieľajúcich sa na prevádzkových nákladoch. V porovnaní s predchádzajúcimi modelmi dokáže nová generácia autokarov Scania Touring znížiť spotrebu paliva a škodlivé emisie až o 6 % bez akýchkoľvek kompromisov v oblasti výkonu. Tento výsledok sa dosiahol vďaka väčšej účinnosti hnacieho reťazca a novým funkciám, ako je adaptívny tempomat s aktívnou predikciou.

„Všetci vieme, aká dôležitá je pre našich zákazníkov maximálna prevádzkyschopnosť podieľajúca sa na znižovaní nákladov a maximalizácii príjmov. A vďaka konštrukcii našich vozidiel a novým službám sa domnievame, že budeme vždy ich prvou voľbou,“ dodáva Allard.

Konštrukcia uľahčujúca údržbu, vysoká dostupnosť dielov a nová proaktívna služba podporujúca prevádzkyschopnosť – Scania Flexible Maintenance – pomáhajú upevniť pozíciu spoločnosti Scania ako hlavného poskytovateľa riešení prispievajúcich k zaisteniu maximálnej prevádzkyschopnosti. „Táto služba nám umožňuje byť maximálne efektívni.“

Vďaka priebežnému monitorovaniu prevádzkových dát je možné prostredníctvom služby Scania Flexible Maintenance prispôsobiť plány údržby potrebám každého jednotlivého vozidla a zabrániť tak narušeniu bežnej prevádzky.

Nová služba Scania Zone vykonáva v reálnom čase úpravy nastavenia vozidla vo vopred definovaných zónach. Možnosť obmedziť rýchlosť vozidla v konkrétnych oblastiach prispieva k zvýšeniu bezpečnosti a súčasne znižuje úroveň emisií a hluku. „Celkovo vzaté Scania Touring umožňuje skĺbiť nízkoemisnú dopravu s prevádzkovou hospodárnosťou,“ uzatvára Allard.

Scania Touring

Zdroj
transport.sk
Editor
TS

Prečítajte si aj

Back to top button