Cestná doprava

Scania pre hasičov

Scania je medzi hasičmi obľúbenou značkou, pre nadstavbárov má v ponuke širokú škálu podvozkov i pohonov s dôrazom na spoľahlivosť a výkon.

Hasičské vozidlá sú vozidlá záchranných zložiek, ktoré prepravujú hasičov a vybavenie na miesto zásahu. Vozidlá na prepravu vody a peny predstavujú špecializované požiarne stroje slúžiace na prepravu vody na miesto požiaru. Sú súčasťou záchranných zložiek a používajú sa aj v ropných, chemických alebo elektrických objektoch.

Vozidlá na prepravu rebríkov a pojazdných plošín sú nevyhnutnou výbavou hasičských zborov najmä v mestách či pri fabrikách. Na podvozky Scania sa inštalujú otočné rebríky alebo pojazdné plošiny s pracovnou výškou 40 až 100 metrov. Viacúčelové vozidlá sú flexibilné a dokážu odísť z miesta nešťastia a vrátiť sa v priebehu niekoľkých minút v podobe vozidla na prevoz vody alebo peny alebo dokonca ako plne vybavená sanitka.

Flexibilita systému je založená na výmenných nadstavbách, ktoré na šasi ukladá hákový nakladač. Priemyselné požiarne vozidlá sú vysokošpecializované vozidlá, ktoré sa používajú v rafinériách a petrochemických závodoch či na letiskách. Na všetky tieto činnosti slúžia podvozky Scania s príslušnou špeciálnou nadstavbou.

Unikátna cisterna CAS 40130001000 S1VH na podvozku SCANIA 8×4

Jedinečná hasičská Scania pre Škoda Auto

Spoločnosť Kobit-THZ postavila pre hasičov v sídle spoločnosti Škoda Auto, a. s., Mladá Boleslav hasičskú cisternu CAS 40/13000/1000 S1VH na štvornápravovom podvozku Scania 8×4. Do vozidla je v zadnej časti vstavané čerpadlo Rosenbauer NH45 so zariadením CAFS a tlakovým zmiešavacím zariadením DIGIMATIC. Cisterna okrem iného disponuje technológiou na rezanie vodným lúčom ColdCut COBRA vrátane MPN. Medzi kabínou a nadstavbou je umiestnený teleskopický osvetľovací stožiar TEKLITE, na ktorom je termokamera. Nadstavbu je možné ovládať aj pomocou tabletu do vzdialenosti až 20 metrov.

Vozidlá Scania XT v autoparku HaZZ

Autopark Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) zahŕňa aj vozidlá Scania XT 370 s kabínou P a pohonom 6×6 s nadstavbou s kontajnerovým naťahovákom. Scania XT vyniká robustnosťou a je určená na plnenie tých najťažších úloh. Poháňa ju motor DC13 162 Euro 6 s výkonom 370 k a krútiacim momentom 1 900 Nm.

Vozidlá sú vybavené mechanickou prevodovkou s elektronickým radením prevodových stupňov, no majú aj spojkový pedál pre maximálnu presnosť manévrovania, napríklad pri manipulácii s kontajnerom alebo pri presnom cúvaní. Ak ho vodič nepotrebuje používať, môže si užívať komfort „automatu“.

Vďaka kompaktným rozmerom (šírka 2 310 mm, dĺžka 1 830 mm) poskytuje kabína P veľký vnútorný priestor. Celá je konštruovaná ako veľká bezpečnostná klietka okolo vodiča a spolujazdca. Okrem kabíny sa však odovzdané vozidlá vyznačujú aj vyladenými podvozkami, ktoré sú pripravené na najťažšie podmienky v teréne, zásadne však vplývajú na jazdný komfort.

Jedinečná hasičská Scania pre Škoda Auto, a.s.

Výnimočná Scania pre letisko

Hasičský špeciál Scania P 500 s nadstavbou od spoločnosti Kobit zaradila do svojho autoparku hasičská jednotka na letisku Praha – Vodochody. Táto Scania sa môže pochváliť radom „leteckých“ špecialít, za ktorými stojí skutočnosť, že hasičská jednotka na letisku Praha – Vodochody je viazaná prísnymi medzinárodnými predpismi. Tie okrem iného stanovujú veľmi krátke dojazdové časy.

Prvé zasahujúce vozidlo musí byť na ktoromkoľvek mieste vzletových a pojazdových dráh do troch minút po nahlásení udalosti. Hasičský špeciál, ktorý sa používa na letisku, disponuje nadštandardnými prvkami výbavy. Jeho 13-litrový šesťvalec s výkonom 368 kW/500 má stály pohon všetkých kolies.

Chránené pred požiarom je aj samotné vozidlo, a to systémom chladenia vlastného podvozka pomocou špeciálnych trysiek. Nadstavba je vybavená odnímateľnou lafetovou prúdnicou s menovitým výkonom 2 000 litrov/min., dĺžkou účinného dostreku plným prúdom najmenej 50 m a nádržami až na 4 099 litrov vody a 249 litrov peny.

V spolupráci
transport.sk

Prečítajte si aj

Back to top button