Cestná doprava

Scania dodá 75 elektrických akumulátorových nákladných vozidiel

Scania a popredný nórsky veľkoobchod potravín ASKO dlhodobo spolupracujú v oblasti dodávok nákladných vozidiel. S ohľadom na túto vzájomnú spoluprácu obe spoločnosti spoločne skúmajú nové technológie elektrifikácie. V nasledujúcich troch rokoch dodá Scania spoločnosti ASKO až 75 elektrických akumulátorových nákladných vozidiel.

Začiatkom tohto roka nasadila spoločnosť ASKO do prevádzky štyri nákladné vozidlá Scania s pohonom na vodíkové palivové články a vo februári rozšírila spoločnosť ASKO svoj vozidlový park o ďalšie dve elektrické akumulátorové nákladné vozidlá pre rozvoz tovaru. Spoločnosť ASKO teraz na základe svojej trojročnej rámcovej zmluvy so spoločnosťou Scania zverejnila svoj zámer objednať až 75 elektrických nákladných vozidiel.

Spoločnosti Scania a ASKO spolu úzko spolupracujú (FOTO: Scania Group)

„Naším cieľom je mať do roku 2026 flotilu nákladných vozidiel, ktoré neprodukujú žiadne emisie. Elektrické akumulátorové nákladné vozidlá Scania sú pre spoločnosť ASKO dôležitým krokom na ceste k doprave bez fosílnych palív,“ hovorí Torbjørn Johannson, predseda predstavenstva spoločnosti ASKO NORGE AS.

„Je veľmi potešujúce, že pokrokové spoločnosti teraz podnikajú konkrétne kroky v snahe odkloniť sa od ťažkých nákladných vozidiel vyznačujúcich sa vysokými emisiami uhlíka,“ uvádza Henrik Henriksson, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Scania. „Spoločnosť ASKO týmto robí presne ten druh záväzku, ktorý je potrebný na dosiahnutie cieľa stanoveného v Parížskej dohode, ktorým je obmedzenie globálneho otepľovania, najlepšie na úroveň nepresahujúcu 1,5°C.“

Scania nedávno predstavila svoje schválené ciele založené na súčasnom výskume (Science Based Targets), ktoré zahŕňajú nielen výrazné zníženie vlastných emisií uhlíka, ale tiež jasný kvantifikovaný zámer zabezpečiť zníženie emisií aj u svojich zákazníkov. „Dohoda so spoločnosťou ASKO je hmatateľným príkladom toho, ako spolupracujeme so zákazníkmi na prechode smerom k riešeniam udržateľnej dopravy,“ hovorí Henriksson. Oficiálne plány spoločnosti Scania týkajúce sa uvedenia elektrických akumulátorových nákladných vozidiel na trh budú predstavené v druhej polke roku 2020.

V najbližších niekoľkých rokoch sa očakáva, že technológia akumulátorov bude ďalej vylepšovaná a výsledkom bude dlhší dojazd bez nutnosti zvýšenia hmotnosti. Výroba elektrických akumulátorových nákladných vozidiel dopĺňa výrobu elektrických akumulátorových autobusov a rozširuje portfólio hybridných elektrických nákladných vozidiel a autobusov, ktoré sa už vyrábajú. Spoločnosť Scania je tak plne pripravená uspokojiť rastúci dopyt po ťažkých vozidlách s pohonom na elektrinu a obnoviteľné palivá.

Zdroj
transport.sk
Editor
Tlačová správa

Prečítajte si aj

Back to top button