Cestná doprava

Rumunskí vodiči vyhrali spor o mzdu v Holandsku

Skupina rumunských profesionálnych vodičov, ktorí pracovali v Holandsku prostredníctvom českej spoločnosti, by mala dostať plat na úrovni holandskej mzdy, bez ohľadu na to, kde sídli ich zamestnávateľ. Tak rozhodol súd v Holandskom Rotterdame. Podľa únie, ktorá vodičov reprezentuje je rozdiel medzi mzdou, ktorú vodiči dostali a mzdou, ktorá im podľa súdu v desiatkach tisíc eur.

Rumunskí šoféri dostali menší plat, ako je štandardná mzda profesionálneho vodiča v Holandsku. Ich mzda bola totiž kalkulovaná podľa českých štandardov, pretože formálne boli zamestnaní českou spoločnosťou. Svoju prácu však vykonávali v Holandsku a preto si podľa súdu zaslúžia rovnaký plat, ako ich holandskí kolegovia. Pretože holandská materská spoločnosť a jej česká dcéra majú rovnakého vlastníka, súd rozhodol, že pracovné zmluvy sú iba fingované. Sudca zdôraznil, že rozhodnutie sa týka iba deviatich prejednávaných prípadov. Sťažnosti ďalších vodičov jazdiacich pre českú pobočku holandskej spoločnosti by podľa neho museli byť najskôr individuálne preskúmané.

Podľa holandskej únie FNV bola v čase, kedy tieto fingované zmluvy platili, mzda holandských vodičov približne 3 600 eur brutto a dostávali aj 10 eur na stravu. V tom istom čase dostávali rumunsi vodiči zamestnaní českou dcérskou spoločnosťou vo svojej mzde o stovky eur menej. Po rozhodnutí súdu majú teraz obe strany sporu nájsť dohodu o vyrovnaní. Ak sa tak nestane, sumu vyrovnania určí súd.

Zdroj
transport.sk
Editor
trans.info

Prečítajte si aj

Back to top button