Cestná doprava

Pribúda cyklistov, vodiči by mali zvýšiť opatrnosť

Významná časť nebezpečných situácií týkajúcich sa vodičov osobných automobilov a cyklistov je výsledkom nepozornosti, napríklad pri zmene smeru jazdy do križovatky alebo dokonca pri otváraní dverí automobilu. Po čase sa mestskí cyklisti vrátili naspäť do ulíc, preto je dobré si pripomenúť, ako sa môžu vodiči starať o bezpečnosť seba a aj cyklistov.

Cyklisti sa vracajú na cesty každú jar. Naviac, niektorí ľudia používajú bicykel ako alternatívu k verejnej doprave. Tento rok je síce premávka na ulici menšia ako obvykle, no obozretnosti niekdy nie je dosť. Aj keď v minulom roku došlo k menšiemu počtu nehôd s účasťou cyklistov ako v roku 2018, ich počet je stále významný: v roku 2019 401 cyklistov zapríčinilo nehodu, a 14 cyklistov bolo usmrtených (6%). Dopravné nehody však spôsobujú aj iní účastníci cestnej premávky, najmä tí, ktorí riadia autá. Čo by si vodiči mali pamätať, aby tomu zabránili?

Buďte opatrní pri zmene smeru jazdy

Podľa predpisov je vodič povinný uprednostniť cyklistu pri otáčaní sa na križovatke a cyklista ide rovno vpred – bez ohľadu na to, či sa pohybuje po ceste, jazdnom pruhu alebo cyklotrase. Takže keď sa otáčate, musíte sa uistiť, že vám nebráni cyklista. Ak pri odbočovaní prejdete cez bicyklový pruh, buďte opatrní.

„Vodiči by si mali zvyknúť obzerať sa a pozerať sa do zrkadiel niekoľkokrát, keď sa priblížia k priesečníku a pozerať sa cez spätné zrkadlá, keď menia smer jazdy. Nezabúdajme tiež na to, že hoci cyklisti prechádzajú cez cyklistický priechod a sú povinní postupovať opatrne, nie je to vždy tak. Preto je dodržiavanie zásady obmedzenej dôvery veľmi dôležité,“ hovorí Adam Knietowski, riaditeľ autoškoly Renault Safe Driving. Vo všetkých potenciálne konfliktných situáciách je zásadné, aby ste vytvorili očný kontakt s cyklistom. Týmto spôsobom sa môžete ubezpečiť, že vás cyklista môže vidieť a signalizovať tak, že ste si ho tiež všimli.

Otvárajte dvere „po holandsky“

Pre cyklistov, ktorí prekročia povolenú rýchlosť, môžu byť hrozbou aj … dvere nášho auta. Keď ich náhle otvoríme, môžeme zasiahnuť prichádzajúceho človeka, ktorému hrozí, že spadne a to dokonca pod iné vozidlo. „Aby ste tomu zabránili, dvere by ste mali otvoriť „po holandsky“ (holandský dosah). O čo ide? Otvorte dvere automobilu rukou, ktorú máte ďalej od dverí. V prípade vodiča to bude pravá ruka, v prípade cestujúceho ľavá. To nás núti otočiť telo smerom k dverám a umožní vám pozrieť sa cez rameno, aby ste zistili, či sa blíži cyklista,“ vysvetľuje tréner Renault Safe Driving School.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
Tlačová správa

Prečítajte si aj

Back to top button