Cestná doprava

Pod drobnohľadom FS budú v nadchádzajúcom roku najmä malé a stredné firmy

K prioritám Finančnej správy (FS) SR budú v nadchádzajúcom roku patriť zlepšenie výberu daní,  hľadanie dodatočných úspor v prevádzkovej oblasti, skrátenie dĺžky daňových kontrol či zlepšenie infraštruktúry a komfortu pre verejnosť. Práve v oblasti zlepšenia výberu daní sa chce FS zamerať na daň z príjmu právnických osôb (DPPO) malých a stredných podnikov, uviedol pre TASR prezident FS Jiří Žežulka.  

„V rámci kontrolnej činnosti sa chceme viac zamerať na kontrolu dane z príjmov právnických osôb, aby sme zvýšili pravdepodobnosť kontrol u podnikateľského subjektu a podporili preventívny efekt kontrolnej činnosti,“ uviedol Žežulka. FS podľa jej šéfa v súčasnosti pracuje na stratégii kontrolnej činnosti na rok 2022 a pri jej tvorbe vychádza aj z odhadu daňovej medzery DPPO. Ten ukazuje, že najväčšiu časť medzery tvoria najmä malé a stredné firmy. „Kontroly budú zamerané najmä na rizikové sektory z pohľadu identifikovaných daňových únikov a na špecifické rizikové oblasti,“ spresnil prezident FS.

Kontrolóri FS budú pokračovať aj v akcii zameranej na využívanie nehnuteľností na podnikateľské účely, pri ktorých obstaraní bola odpočítaná aj daň z pridanej hodnoty (DPH). V rámci tejto akcie zo začiatku roka bolo zistené porušenie zákona v jednej tretine kontrolovaných prípadov. Aktuálne FS realizuje aj kontrolnú akciu zameranú na obstaranie motorových vozidiel s odpočtom DPH na vstupe. V tomto prípade však ešte nemá k dispozícii výsledky. FS sa chce tiež zamerať na kontrolu medzinárodných transakcií, ktoré sa uskutočňujú medzi prepojenými firmami. Na túto kontrolnú akciu sa FS podľa Žežulku už pripravuje analýzou takýchto transakcií, aby bola kontrolná činnosť zameraná správne.

Prioritou FS ostáva aj obsadenie všetkých riadiacich pozícií, urýchlenie verejného obstarávania, zlepšenie komfortu a infraštruktúry na hraničnom prechode Vyšné Nemecké, ako aj elektronizácia služieb na daňových úradoch. Dôležitým bodom je pre FS príprava zavedenia e-faktúry, ale aj pokračovanie v posilnení inšpekcie a vnútornej kontroly a s tým spojené zlepšovanie povesti finančnej správy.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button