Cestná doprava

Palubná doska Scania Smart Dash otvára nové perspektívy

Palubná doska Scania Smart Dash otvára nové perspektívy. Nová digitálna prístrojová doska Scania Smart Dash umožňuje všetkým vodičom riadiť vozidlo lepšie: chytrejšie a bezpečnejšie.

Jej modulárna koncepcia a najnovšie technológie prinášajú viac bezpečia, informácií a pokoja za volantom. Vodiči vďaka nej získajú vynikajúci prehľad o svojom vozidle aj jeho okolí a tiež virtuálneho chytrého spoločníka, od ktorého budú dostávať diskrétne upozornenia vždy, keď bude hroziť nebezpečenstvo, alebo bude nutné, aby niečo spravili.

Scania Smart Dash je najnovším dielom skladačky v snahe spoločnosti Scania transformovať odvetvie dopravy tak, aby bolo chytré a udržateľné. Ponúka neobmedzené možnosti individualizácie nastavení a zároveň vždy prehľadne poskytuje aktuálne dáta a informácie. Rozumne kombinuje mechanické ovládacie prvky a dotykový displej. Vďaka tomu zjednodušuje vodičovi ovládanie vozidla a ponúka mu prvotriednu podporu. Cieľom úsilia spoločnosti Scania bolo, aby asistenčné a bezpečnostné systémy boli pre vodiča intuitívne a čo najmenej obťažujúce.

Scania Smart Dash

„Naša nová palubná doska prináša vodičovi skvelý prehľad a nekonečné možnosti individualizácie zobrazenia a nastavenia. Smart Dash je však tiež prostriedkom na posilnenie digitalizácie a komunikácie medzi nákladným vozidlom a jeho okolím,“ hovorí Stefan Dorski, senior viceprezident a riaditeľ divízie Scania Trucks. „Nákladné vozidlá Scania je teraz možné prepojiť napríklad so systémami správy vozového parku, aktuálnymi informáciami o doprave, radom cloudových služieb. Cieľom je dosiahnuť vyššiu bezpečnosť, prevádzkyschopnosť a produktivitu.“

Scania Smart Dash predstavuje najnovšiu generáciu rozhrania medzi človekom, nákladným vozidlom a širokú paletou služieb, ktoré sú naň napojené. Vodič si vyberie, ktoré informácie chce zobraziť alebo vynechať, a celé riešenie je vytvorené tak, aby bolo intuitívne a používateľsky prívetivé. Používa chytrú kombináciu fyzických a digitálnych ovládacích prvkov, ktoré ponúkajú dokonalý prehľad a priamočiare ovládanie bez toho, aby vodiča preťažovali.

Prostredie Smart Dash vždy zahŕňa dve obrazovky: displej vodiča priamo v prístrojovej doske a stredový informačný displej (dotykový panel, ktorý je k dispozícii v dvoch veľkostiach – 10,1 alebo 12,9 palca). Na ovládanie môže vodič používať dotykový displej, fyzické ovládače alebo hlasové príkazy. Scania sa rozhodla pre vyváženú kombináciu fyzických a digitálnych ovládacích prvkov a vyhla sa častej chybe, keď sa dôležité funkcie skrývajú o jednu až dve úrovne ponuky nižšie.

Palubná doska Scania Smart Dash otvára nové perspektívy

„Najpoužívanejšie funkcie by samozrejme mali byť ľahko dostupné,“ hovorí Eduardo Landeo, produktový manažér Scania Trucks. „Ide hlavne o to ponúknuť vodičom najlepšie možné riešenie a zaistiť, aby nové technológie vodičovi pomáhali, nie aby ho obťažovali, zbytočne preťažovali jeho zmysly, alebo dokonca vytvárali také situácie, keď sa pozornosť a oči vodiča musia odvrátiť od cesty len kvôli nastaveniu nejakej základnej veci, ako napríklad teploty v kabíne.“

Najnovšia generácia nákladných vozidiel Scania určených pre európske trhy ponúka mnoho bezpečnostných funkcií v rámci štandardnej výbavy. Ďalšie funkcie sú voliteľné a presahujú rámec minimálnych zákonných štandardov. Jedným z príkladov je náš systém pokročilého núdzového brzdenia reagujúci na zraniteľných účastníkov cestnej premávky (AEB VRU). Namiesto samotného varovania, že sa pred vozidlom nachádza chodec, tento systém podľa potreby tiež skutočne zabrzdí.

Chytrejšie a bezpečnejšie

„Tieto novinky nám umožňujú priniesť celé spektrum digitálnych a prepojených služieb, z ktorého budú mať prospech vodiči, správcovia vozových parkov aj majitelia dopravných firiem,“ hovorí Landeo. „Inteligentné a bezpečné nákladné vozidlá prinesú zvýšenú produktivitu, menej nehôd a bezpečnejšie riadenie. Vodič bude mať pocit, že mu jeho pracovný nástroj skutočne pomáha a poskytuje mu všetko od informácií o samotnom nákladnom vozidle a možných nebezpečenstvách, až po navigáciu a obľúbenú hudbu s krištáľovo čistým zvukom.“

Očakávania zákazníkov, čo sa týka možností prepojených vozidiel a prvkov aktívnej bezpečnosti, neustále rastú. Digitálna prístrojová doska Scania Smart Dash zodpovedá týmto trendom svojim používateľsky prívetivým a modulárnym digitálnym rozhraním, ktoré prináša tiež bezdrôtové aktualizácie a možnosť pripojenia k sieťam 5G. Nikdy neutíchajúca podpora, ktorú bezpečnostné systémy vodičovi ponúkajú, je najlepším nástrojom na prevenciu vážnych nehôd. „Bez ohľadu na to, ako skúsený alebo opatrný vodič je, určite raz nastane deň, kedy bude vďačný za upozornenie jedného z výstražných systémov, ktoré vo vozidle má,“ hovorí Landeo.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS

Prečítajte si aj

Back to top button