Cestná doprava

Okružnú križovatku v Strážskom otvoria vo štvrtok

Okružnú križovatku v Strážskom otvoria vo štvrtok. Stavebné práce na vybudovaní okružnej križovatky v meste Strážske v okrese Michalovce sú ukončené. Novú križovatku slávnostne odovzdajú do skúšobnej prevádzky vo štvrtok (31. 8.). Informovala o tom spoločnosť Eurovia SK, ktorá dielo za 874 000 eur zrealizovala pre Slovenskú správu ciest (SSC).

Nový kruhový objazd nahradil pôvodnú neriadenú križovatku ciest prvej triedy I/18 a I/74. Vďaka novému okruhu podľa firmy spĺňa cestná komunikácia v tomto úseku technicko-prevádzkové štandardy a zabezpečí lepšiu prehľadnosť a plynulosť prejazdu vozidiel.

Súčasťou hlavných stavebných prác bolo vybudovanie prstenca a konštrukcie vozovky, úprava vstupujúcich ramien ciest I/18 a I/74, nový chodník pre peších, stredový ostrovček, realizácia nového verejného osvetlenia, ako aj prekládka inžinierskych sietí. Chodci môžu oceniť bezpečné priechody cez všetky ramená križovatky s bezbariérovým vstupom na vozovku s varovným a signálnym pásom.

Nová okružná križovatka má aktuálne vonkajší priemer s rozmerom 38 metrov, jej vnútorný priemer je 24 metrov. Stredom vedie stredový ostrovček so šírkou dva metre a jazdný pruh v tvare okruhu so šírkou šesť metrov. Novovybudovaným objazdom vedú štyri výjazdové pruhy, ktorých šírka v jednotlivých vetvách dosahuje od 3,5 do 4,5 metra.

Okružnú križovatku v Strážskom otvoria vo štvrtok

Taktiež sú na ňom vybudované aj dve spojovacie vetvy so šírkou jazdného pruhu 5,5 metra. Objazd je plynulo napojený na už existujúce cestné komunikácie – cestu I/18 v smere od Vranova nad Topľou, cestu I/18 od Michaloviec, na cestu miestnej komunikácie a cestu I/74 od Humenného.

„Rekonštrukcia križovatky v meste Strážske bola nevyhnutná pre jej dopravné vyťaženie, ktoré úzko súvisí s celkovým dopravným prepojením cestnej komunikácie na viaceré významné celoslovenské strategické komunikácie. Aj z toho dôvodu sa spoločnosť Eurovia SK snažila o čo najrýchlejšiu rekonštrukciu a z pôvodného plánu dvanásťmesačnej renovácie sa nám podarilo zrealizovať výstavbu za rekordných šesť mesiacov od schválenia projektu dočasného dopravného značenia,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Simona Tančáková s tým, že samotné stavebné práce reálne trvali len tri mesiace.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button