Cestná doprava

Nový systém AEBS-3 pre vozidlá DAF LF, CF a XF

Pre zvyšovanie bezpečnosti vozidiel i cestnej premávky predstavuje spoločnosť DAF Trucks vylepšenú verziu systému AEBS pre celý svoj rad modelov LF, CF a XF: systém AEBS-3.

Táto tretia generácia je schopná zaistiť autonomné núdzové brzdenie, ktoré pomôže zabrániť zrážke so stojacimi aj pohybujúcimi sa vozidlami až do rýchlosti 80 km/h. Sofistikovaný bezpečnostný systém je ponúkaný v kombinácii s adaptívnym tempomatom (ACC) a výstrahou pred čelným nárazom (FCW).

Spoločnosť DAF Trucks využíva v AEBS novej generácie veľmi presný radar so 16 anténami (predtým ich bolo 7) pre detekciu objektov vo vzdialenom i blízkom dosahu. Radar obsahuje špičkový snímač s najdlhším dosahom v tomto segmente, a to až 250 metrov (predtým 200 m). To umožňuje skôr rozpoznať potenciálne kritické situácie. Bezkonkurenčná šírka detekcie činí 120 stupňov (predtým 50) zorného poľa, čo zaisťuje rýchlejšie predpovedanie nebezpečných situácií, a to aj za nepriaznivého počasia či v podmienkach zlej viditeľnosti treba pri hmle alebo zapadajúcom slnku.

Oranžovou farbou je znázornený radar s dlhým dosahom (250 m), šedou radar s krátkym dosahom (70 m)

Núdzové zastavenie

Systém AEBS spolupracuje s brzdovým systémom a systémom riadenia stability vozidla. Prostredníctvom zvukových signálov a optických i haptických varovaní (kmitaním brzdového pedála) vyzýva systém vodiča, aby zareagoval na hroziacu zrážku. Ak vodič nereaguje, vozidlo automaticky spustí núdzové brzdenie, aby sa zabránilo nárazu alebo sa znížil dopad nárazu do zadnej časti vozidla vpredu.

Oranžovou farbou je znázornený radar s dlhým dosahom (250 m), šedou radar s krátkym dosahom (70 m)

Až 80 kilometrov za hodinu

Systém AEBS-3 dokáže zaistiť autonómne núdzové brzdenie, ktoré pomôže zabrániť zrážke so stojacimi aj pohybujúcimi sa vozidlami až do rýchlosti 80 km/h. V prípade, keď vodič nevenuje dostatočnú pozornosť okolitej prevádzke, nový systém AEBS-3 spoločnosti DAF čo najviac automaticky zníži rýchlosť vozidla pre obmedzenie nárazu do pohybujúceho sa alebo stojaceho objektu pred vozidlom. Systém AEBS-3 je súčasťou štandardnej výbavy všetkých vozidiel radu DAF LF, CF a XF. Zavedenie sofistikované technológie AEBS-3 opäť preukazuje, že spoločnosť DAF Trucks prináša Pure Excellence tiež do oblasti bezpečnosti.

Zdroj
transport.sk
Editor
DAF Trucks

Prečítajte si aj

Back to top button