Cestná doprava

Nový cyklomost ponad rieku Morava je hotový

Nový cyklomost ponad rieku Morava je hotový. Most, ktorý prepojí Slovensko s Rakúskom, je hotový. Dokončujú sa drobné stavebné práce.

Zároveň sa začalo konanie k predčasnému užívaniu cyklomosta. „Otvorenie sme naplánovali na 7. mája,“ informovala o tom hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman.

„Historické záznamy spomínajú most cez rieku Morava pri obci Marchegg už v 13. storočí a trajekt bol naposledy v prevádzke do roku 1918. Spojenie Rakúska s obcou Vysoká pri Morave sa tak obnoví po vyše sto rokoch,“ približuje Forman.

Nový cyklomost má päťpoľovú konštrukciu s rozpätím hlavného poľa 80 metrov a oboch predpolí 2 x 25 metrov. Maximálna výška pilierov je 17 metrov a na rieke minimálna plavebná výška sedem metrov. Celková dĺžka mosta je 270 metrov a šírka štyri metre.

Nový cyklomost ponad rieku Morava je hotový

Rekonštrukcie sa dočkala aj cyklotrasa medzi obcou Marchegg a železničnou stanicou, kde pribudli uzamykateľné cykloboxy. Prípravné práce trvali podľa kraja takmer desať rokov. Vytypovaných bolo päť lokalít, z ktorých dve boli veľmi reálne. S prácami sa začalo vlani v apríli. Dokončením mosta sa vytvorí 21-kilometrový okruh, ktorý prepojí medzinárodnú cyklotrasu železnej opony Eurovelo 13 s rakúskou cyklotrasou Kamp – Thaya – March a dva cyklomosty.

Okrem toho vo Vysokej pri Morave i Cyklomost slobody v Devínskej Novej Vsi, ktorý prepája túto bratislavskú mestskú časť s rakúskym Schloss Hofom. Celkové náklady na projekt najnovšieho cyklomosta sú viac ako 5,1 milióna eur, z čoho viac ako dva milióny eur idú z rozpočtu BSK.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASRFoto: bratislavskykraj.sk

Prečítajte si aj

Back to top button