Cestná doprava

Nové mýto v Poľsku: Otázky a odpovede

V júni 2021 sa v Poľsku spustí systém e-TOLL, ktorý nahradí doteraz využívaný systém viaTOLL system. Z pohľadu technológie je nový systém modernejší, namiesto rádiovej technológie (DSRC) využíva loklaizáciu pomocou satelitu a bezdrôtový prenos dát (GNSS). Benefity prinesie aj vodičom, nebude napríklad potrebné podpisovať zmluvu, postačí registrácia s online zákazníckym účtom, ktorá sa dá vybaviť aj bez návštevy zákazníckeho miesta.

Nový systém elektronického mýta e-TOLL, na ktorý prechádzajú naši severní susedia v Poľsku, je založený na satelitnej technológii a používa sa na zber údajov o polohe z vozidiel jazdiacich po cestách podliehajúcich plateniu mýta. Nový systém elektronického mýta nahradí doterajší systém viaTOLL a umožní elektronický výber mýta na vybraných úsekoch siete diaľnic, rýchlostných ciest a štátnych ciest spravovaných spoločnosťou GDDKiA.

Na systém e-Toll bude dohliadať KAS Szef (národná daňová správa). Poľské mýto nepodlieha DPH a preto neexistuje možnosť vrátenia dane. Prechodné obdobie, počas ktorého budú fungovať oba systémy, teda doterajší viaTOLL aj nový e-TOLL, potrvá do 30. septembra 2021. Aby bol pre vás prechod na nový poľský mýtny systém čo najjednoduchší, zodpovedali sme aj ďalšie často kladené otázky.

Čo treba urobiť, kým sa skončí platnosť doterajšieho systému viaTOLL?

  • vrátiť OBU jednotku, aby ste dostali späť zaplatenú zálohu;
  • zaregistrovať sa na e-TOLL a zrušiť registráciu na viaTOLL;
  • minúť prostriedky, ktoré máte na svojom účte viaTOLL. Máte na to 12 mesiacov odkedy sa skončí platnosť systému viaTOLL, teda do 30. septembra 2022. Po tomto dátume budú všetky prostriedky z účtov na viaTOLL presunuté do Cestného národného fondu.

Ako zrušiť registráciu na viaTOLL a dostať späť peniaze, ktoré máme na viaTOLL účte, počas prechodného obdobia?

Ak zatiaľ nemáte svoj účet v systéme e-TOLL, môžete sa zo systému viaTOLL odregistrovať:

  • priamo na zákazníckom mieste viaTOLL, kde vyplníte potrebné tlačivo alebo
  • zaslaním vyplneného formulára (User Deregistration Form) e-mailom na info@viatoll.pl, prípadne odoslaním tohto formulára klasickou poštou na adresu: “Skrytka pocztowa 528, Poznań 9, 60-967 Poznań”.

Ak máte účet v systéme e-TOLL a chcete zrušiť registráciu na viaTOLL, môžete tak urobiť:

  • priamo na zákazníckom mieste viaTOLL, kde vyplníte určený formulár,
  • zadaním požiadavky na refundáciu, odovzdaním podpísaného formulára na zákazníckom mieste e-TOLL,
  • zaslaním kompletného formulára (User Deregistration Form) e-mailom na adresu info@viatoll.pl alebo na kontakt@etoll.gov.pl, prípadne odoslať formulár klasickou poštou na adresu: “Skrytka pocztowa 528, Poznań 9, 60-967 Poznań”,
  • zadaním požiadavky cez online zákaznícke konto (pri registrácii).

Ako zrušiť registráciu na viaTOLL a dostať späť peniaze, ktoré mám na viaTOLL účte, po uplynutí prechodného obdobia?

  • pošlite e-mailom fotku vašej OBU jednotky a jej identifikačné číslo na info@viatoll.pl alebo na kontakt@etoll.gov.pl, bude vám vrátený depozit, ktorý ste za OBU jednotku zaplatili.
  • Zaregistrujte sa na e-TOLL a zrušte registráciu na viaTOLL;
  • Vynulujte stav svojho účtu v systéme viaTOLL. Máte na to čas 12 mesiacov po uplynutí prechodného obdobia, teda do 30 septembra 2022. Po tomto dátume budú všetky prostriedky z účtov na viaTOLL presunuté do Cestného národného fondu.

Ak nemáte účet v systéme e-TOLL a chcete zrušiť registráciu na viaTOLL:

Ak máte účet v systéme e-TOLL a chcete zrušiť registráciu v systéme viaTOLL:

Dokedy je potrebné vrátiť viaBOX?

Do 30 septembra 2021 na zákazníckom mieste. Od 1. októbra 2021 nebudú jednotky viaBOX akceptované. Depozity budú vrátené na základe vyplnenia formulára e-TOLL Complaint Form a fotky jednotky viaBOX.

Dokedy treba požiadať o vrátenie depozitu a zostávajúcich prostriedkov na účte viaTOLL?

Do 12 mesiacov od konca platnosti systému viaTOLL, teda do 30. septembra 2022.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
etoll.gov.pl

Prečítajte si aj

Back to top button