Cestná doprava

Nová generácia vozidiel Volvo Trucks

Švédsky výrobca nákladných vozidiel Volvo Trucks predstavil novú generáciu svojich vozidiel. Novinky sa týkajú štyroch najpredávanejších modelov, teda FH, FH16, FM a FMX. Táto štvorica tvorí dve tretiny predaja značky.

Navonok na novej generácii nebadať zásadné zmeny, ak nerátame zaujímavo upravený tvar predných svetlometov a niekoľko ďalších dizajnových zmien. Volvo však pozornosť upriamuje na novú kabínu, inovatívne bezpečnostné prvky a pracovné prostredie zamerané na potreby vodiča. Hlavným cieľom nového dizajnu je poskytnúť vodičovi produktívnejší, bezpečnejší a komfortnejší život na cestách.

Priláka najlepších vodičov
Orientácia smerom na vodiča je založená na obrovskom vplyve, ktorý má profesionálny vodič na produktivitu, efektivitu a zákaznícky servis. „Dobrý vodič môže veľkou mierou prispieť k profitabilite našich zákazníkov,“ hovorí prezident Volvo Trucks Roger Alm. „Celosvetovo vidíme chronický nedostatok zručných vodičov. Uvedením týchto nových nákladných vozidiel, ktoré uprednostňujú produktivitu a komfort profesionálneho vodiča, sme urobili významný krok k tomu, aby sme našim zákazníkom pomohli prilákať a udržať si najlepších vodičov.“

Interiér ponúka kvalitné pracovné prostredie

Zameranie na potreby vodiča sa najviac odrazilo v interiéri. Pracovné prostredie je sústredené okolo modernizovaného prístrojového panela, ktorý obsahuje 12-palcový displej s vysokým rozlíšením, fixný držiak na pohár a otvorený odkladací priestor s osvetlením ovládaným pomocou pohybového senzora. Displej umožňuje vodičovi vybrať si zo štyroch rôznych zobrazení, v závislosti od jazdnej situácie a informácií, ktoré vodič preferuje a chce na displeji vidieť. Voliteľný 9-palcový bočný displej zobrazuje informačný a zábavný systém, pomoc pri navigácii, dopravné informácie a výstupy z kamier. Je ľahko dostupný a pomáha vodičovi komunikovať rôznymi spôsobmi: s intuitívne umiestnenými tlačidlami na volante, pomocou hlasového ovládania alebo priamo cez dotykovú obrazovku a ovládací panel displeja. Oba displeje obsahujú zobrazenie v mnohých svetových jazykoch.

Pohyb v kabíne bude jednoduchší vďaka užšej, ergonomicky navrhnutej radiacej páke I-Shift. Pre vodičov, ktorí potrebujú podstatne viac elektrickej energie, je v ponuke duálny systém akumulátorov, ktorý zabezpečuje, že v rezerve je vždy dostatok energie na naštartovanie vozidla. Nechýba tiež široká škála prispôsobenia interiéru, vďaka novým materiálom a farbám.

Dizajn inteligentných technológií
Exteriéru dominujú charakteristické predné svetlomety v tvare písmena „V“. Ich línia korešponduje s bočnými líniami dverí kabíny. Smerovky boli presunuté na bočné dvere, čím sa zlepšili aerodynamické vlastnosti vozidla. Panel stieračov je čistejší a štíhlejší, vďaka väčšiemu logu je nový dizajn ľahko rozpoznateľný aj z diaľky.

Prvý s adaptívnymi diaľkovými svetlometmi
Nové Volvo FH je prvým nákladným vozidlom na svete s adaptívnymi diaľkovými svetlometmi. Tento systém zvyšuje bezpečnosť všetkých účastníkov cestnej premávky. Automaticky vypína vybrané segmenty diaľkových svetiel LED, keď sa vozidlo blíži k protiidúcim vozidlám alebo k vozidlu idúcemu pred ním. Systém „vidí“ vozidlo pred sebou vďaka kamere a radaru. Kamera svojimi senzormi vníma množstvo svetla okolo seba a podľa toho prispôsobuje správanie svetlometov.
Medzi ďalšie prvky zvyšujúce bezpečnosť modelu Volvo FH patria tempomat na jazdu z kopca, ktorý nastavuje maximálnu rýchlosť, aby pomohol predchádzať nechcenému zrýchľovaniu pri jazde z kopca, a vylepšený systém adaptívneho tempomatu (ACC) pracujúci vo všetkých rýchlostiach až do úplného zastavenia.

Elektronicky riadený brzdový systém (EBS), ktorý je základom bezpečnostných prvkov, ako napríklad varovanie pred nárazom s núdzovým brzdením a elektronická regulácia stability, je teraz súčasťou štandardnej výbavy.

Voliteľné je aj dynamické riadenie Volvo s bezpečnostnými systémami asistent jazdy v jazdnom pruhu a asistent stability. Pribudol systém rozpoznávania dopravných značiek. Viditeľnosť je možné zvýšiť pridaním rohovej kamery na strane spolujazdca, ktorá prináša doplnkový pohľad na bočnú stranu vozidla a eliminuje mŕtve uhly.

Ďalšie podrobnosti nájdete v č. 4, v ktorom bude poster s novým modelovým radom vozidiel Volvo Trucks.

Zdroj
TS Volvo Trucks
Editor
transport.sk

Prečítajte si aj

Back to top button