Cestná doprava

Nákladná doprava cez La Manche sa dočasne zastavila

Predstavitelia brtiskej vlády aj viacerých organizácií varovali pred vážnym narušením dodávok po tom, ako Francúzsko zablokovalo možnosť prísť na svoje územie z Veľkej Británie. Zatiaľ dočasný, 48-hodinový zákaz prišiel po tom, ako sa v Spojenom kráľovstve začala šíriť mutácia koronavírusu spôsobujúceho ochorenie COVID-19. Zmutovaný vírus sa podľa prvých informácií šíri omnoho rýchlejšie. Niektoré zdroje udávajú až o 75 % vyšší prenos ako v prípade nového koronavírusu.

Do Francúzska sa nedostanú trajekty a nepremávajú ani vlaky cez Eurotunnel. Prístav Dover je pre dopravu smerom von z krajiny uzatvorený. Medzi Doverom a Calais cestuje počas Vianoc, kedy je nápor na nákladnú dopravu najväčší, denne asi 10 000 nákladných vozidiel. Už v nedeľu vyzval britský minister dopravy Grant Shapps verejnosť a dopravcov, aby necestovali do prístavov v Kente. Polícia v oblasti prijala opatrenia, aby mohla bezpečne odparkovať nákladné vozidlá aj na diaľnici M20.

Zásob je dosť, výzvou je skaziteľný tovar

Predseda Asociácie cestných dopravcov Richard Burnett pre BBC Today povedal, že opatrenia môžu vystrašiť dopravcov z Európskej únie (EÚ) a tí zo strachu, že v Británii uviaznu, nebudú na ostrovy dovážať tovar. „Obchodníci urobili dobre, že si pre vianočné obdobie zabezpečili dostatok ambientného tovaru – bude dostatok zásob. Ale dodávky čerstvých potravín, ktoré majú krátku životnosť a už sú na ceste, môžu byť výzvou,“ dodal Burnett.

Polícia v Kente uzavrela cesty pozdĺž pobrežia medzi križovatkami 8 a 11. Ministerstvo dopravy uviedlo, že letisko Manston sa práve pripravuje ako dočasné parkovisko pre 4 000 nákladných vozidiel, aby sa nezhoršovala dopravná situácia v oblasti. Nákladná doprava do Veľkej Británie je povolená, existujú však obavy, že vodiči sa zo strachu pred uviaznutím na ostrovoch na cestu do Veľkej Británie z Európy ani nevydajú. Na vstupe do Veľkej Británie sa vo Francúzsku vytvorili kolóny kamiónov dlhé najmenej 17,5 km. Do Francúzska sa dostane nákladná doprava bez sprievodu osoby, teda samostatné návesy alebo lodné kontajnery.

Lobistická skupina Logistics UK vyhlásila, že sa obáva o podmienky vodičov nákladných vozidiel, ktorí sú na ceste z Veľkej Británie do Francúzska. Dodala, že by mali mať možnosť k pravidelnému testovaniu. Obchodníkov vyzýva k trpezlivosti, pretože dodávky tovarov z ostrovov do Európy sa zdržia. „Usilovne pracujeme s vládou na tom, aby boli umožnené dodávky čerstvých potravín počas Vianoc a nového roka,“ píše vo svojom vyhlásení Logistics UK.

Škótsky minister Nicola Sturgeon apeloval na vládu, aby predĺžila prechodné obdobie Brexitu, teraz sa podľa neho musíme plne sústrediť na zabránenie šírenia novej mutácie vírusu. Prechodné obdobie sa končí 31.12.2020 a EÚ a Veľká Británia zatiaľ spoločnú dohodu nedosiahli. Okrem nákladnej dopravy ovplyvnila situácia aj cestovanie osôb. Francúzsko, Taliansko, Írsko, Nemecko, Belgicko, Turecko a najnovšie aj Česko a Poľsko zakázali lety z Veľkej Británie na svoje územie. Tento krok zvažuje aj Slovensko.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky vydal vyhlášku, ktorou stanovuje povinnú karanténu pre osoby vracajúce sa z Veľkej Británie, ktorá je ukončená až negatívnym RT-PCR testom. Výnimku z toho opatrenia majú vodiči nákladnej a autobusovej dopravy.

Zdroj
transport.sk
Editor
BBC

Prečítajte si aj

Back to top button