Cestná doprava

Na trh prichádza nová high-tech pneumatika

Na trh prichádza nová high-tech pneumatika. Bezpečnosť v každej situácii. Spoločnosť Continental prichádza po niekoľkých rokoch vývoja so siedmou generáciou úspešnej prémiovej pneumatiky. U novej letnej pneumatiky PremiumContact 7 sa vývojári zamerali najmä na najdôležitejšiu požiadavku zákazníkov, ktorou je maximálna bezpečnosť.

„Nová generácia je vlajkovou loďou našej značky. Naším cieľom bolo vyvinúť najbezpečnejšiu pneumatiku na trhu, ktorá našim zákazníkom ponúkne pohodlnú a bezstarostnú jazdu za všetkých okolností – s pneumatikou PremiumContact 7 prinášame pokoj celej rodine,“ hovorí Denise Sperl, šéfka vývoja pneumatík v spoločnosti Continental.

Spoločnosť Continental vylepšila pneumatiky pre osobné automobily vo všetkých oblastiach dôležitých pre bezpečnosť. Predchodca PremiumContact 6 dosiahol za celú dobu svojej existencie 34 víťazstiev v testoch renomovaných medzinárodných odborných časopisov. „Sme presvedčení, že s modelom PremiumContact 7 budeme v tomto úspešnom príbehu pokračovať,“ dodáva Denise Sperl.
Významný pokrok v oblasti bezpečnosti umožnili pneumatikám PremiumContact 7 dosiahnuť tri konkrétne technológie: dizajn špecifický pre danú veľkosť, inovatívna zmes RedChili pre behúň a adaptívny dezén behúňa.

Na trh prichádza nová high-tech pneumatika

Individuálny dizajn pre každú koncepciu vozidla

Rovnako ako SportContact 7 je aj PremiumContact 7 šitý na mieru širokej škále vozidiel – podľa hmotnosti, veľkosti a systému pohonu. Vzhľadom na to, že ťažké vozidlá vyžadujú iné riešenia pneumatík ako ľahké osobné automobily, boli špecifikácie pneumatiky PremiumContact 7 prispôsobené každej triede vozidiel.

„Pokiaľ ide o prispôsobený dizajn, so SportContact 7 máme natoľko dobré skúsenosti, že túto technológiu znovu zavádzame aj pre PremiumContact 7,“ vysvetľuje Sperl. S nárastom elektromobilov s obzvlášť dlhým dojazdom a vysokým výkonom nadobúda v tomto segmente na význame faktor bezpečnosti. Okrem zlepšenia valivého odporu a kilometrového výkonu poskytuje PremiumContact 7 vďaka prispôsobenej konštrukcii vysokú priľnavosť a nízku brzdnú dráhu pre vozidlá všetkých typov pohonov.

Na trh prichádza nová high-tech pneumatika

RedChili – optimálna priľnavosť aj pri nízkych teplotách

Ďalšou novinkou pneumatiky PremiumContact 7 je inovatívna zmes RedChili: Zmes pre pneumatiky sa obvykle skladá z prírodného kaučuku a syntetických zložiek. Vzhľadom na to, že každý prvok vyžaduje na dosiahnutie optimálneho výkonu špecifickú teplotu, môže byť priľnavosť pneumatiky ovplyvnená aj cieleným výberom a zložením materiálov.

S novou zmesou pre PremiumContact 7 sa spoločnosti Continental podarilo umožniť optimálny výkon v najširšom možnom teplotnom rozsahu. To umožňuje pneumatike vyvinúť vysokú priľnavosť aj pri nízkych teplotách v každodennej prevádzke – bez predchádzajúcej fázy zahrievania. Zákazníci z toho ťažia najmä v prechodných jarných a jesenných mesiacoch.

Adaptívny dezén behúňa pre väčšiu stabilitu a pohodlie

Adaptívny dezén behúňa pneumatiky PremiumContact 7 zaisťuje ešte väčšiu stabilitu a jazdný komfort na mokrej i suchej vozovke: Široké bočné otvory vo vonkajších oblastiach dezénu behúňa zaisťujú optimálny odvod vody pri priamej jazde, pretože kontaktná plocha s vozovkou končí presne v mieste s najširším otvorom. Počas zatáčania sa táto kontaktná plocha posunie von a bočné otvory sa opäť uzavrú, čo pneumatikám poskytuje viac plochy v kontakte s vozovkou a lepšiu priľnavosť na ceste.
„Týmto spôsobom sme vyriešili kompromis medzi optimálnym odvodom vody a dokonalou manipuláciou za sucha. Výsledkom je vynikajúca jazdná stabilita na mokrom povrchu, pri brzdení, zatáčaní a zrýchľovaní,“ hovorí Denise Sperl.

Nové technológie boli testované virtuálne v simuláciách behúňa a pneumatík, ako aj v laboratóriu a samozrejme na skúšobných tratiach v južnom Francúzsku, Nemecku, Českej republike a USA.
Kilometrový výkon samotného modelu PremiumContact 7 bol testovaný tisíce kilometrov a bol trvalo optimalizovaný. Vývojári tak mohli túto hodnotu oproti predchádzajúcemu modelu zvýšiť o desať percent. Ovládateľnosť za mokra sa zlepšila o 5 percent, brzdenie za mokra až o 7 percent a aquaplaning o 2 percentá. Pneumatika PremiumContact 7 teraz na štítku pneumatík EÚ dosahuje hodnotenie „A“ v triede priľnavosti za mokra. Ovládateľnosť na suchu a brzdení sa zlepšili o 3 percentuálne body.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS

Prečítajte si aj

Back to top button