Cestná doprava

Ministerstvo dopravy plánuje spustiť výzvy na rozvoj cyklodopravy

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR plánuje spustenie výziev na rozvoj cyklodopravy. Alokovaných je 100 miliónov eur. Žiadateľmi budú môcť byť samosprávy, združenia miest a obcí či Železnice Slovenskej republiky (ŽSR).

Financie budú môcť čerpať aj spätne, oprávnené obdobie sa začína už 1. februárom 2020. Informoval o tom vo štvrtok (17. 2.) počas živého vysielania na sociálnej sieti minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

Národná implementačná a koordinačná agentúra (NIKA) pod úradom vlády podľa Doležala schválila metodiku, podľa ktorej chce MDV postupovať pri čerpaní 100 miliónov eur na rozvoj mestskej a prímestskej cyklodopravy. „Hlavný cieľ je vybudovať cyklistickú infraštruktúru, aby sa cyklodoprava ako alternatíva vedela rozvíjať a bola alternatívou napríklad k osobnej doprave,“ skonštatoval.

Peniaze by mali ísť na cyklodopravné trasy, časť prostriedkov bude v samostatnej výzve venovaná inej infraštruktúre, napríklad cyklostojiskám. Žiadať budú môcť mestá, obce, združenia miest a obcí, vyššie územné celky, rozpočtové alebo príspevkové organizácie a ŽSR. Prostriedky pritom nebudú musieť byť čerpané len na výstavbu cyklodopravnej infraštruktúry, ale aj na spracovanie dokumentácie.

Za 100 miliónov eur chce rezort dopravy realizovať aspoň 200 kilometrov cyklotrás a súvisiacich služieb vrátane minimálne 5000 bezpečných parkovacích miest pre bicykle na železničných zastávkach. Výziev má byť viac a oprávnené obdobie sa začína už 1. februárom 2020. „Ak aj samosprávy už vynaložili na cyklodopravnú infraštruktúru počas pandémie náklady, tak sú oprávnené a vedia si ich žiadať späť a preplácať,“ dodal Doležal.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button