Cestná doprava

Komentár: Páni a dámy za volantom, aj vám ďakujeme!

Za normálnych okolností je cestná nákladná doprava vnímaná ako síce potrebná, no mnohí ju považujú za akési nutné zlo či zdržujúci element. Kamionisti predsa brzdia premávku, spôsobujú zápchy, dokonca sa niekedy aj predbiehajú! Podmienky, v akých musia dopravcovia podnikať a profesionálni vodiči pracovať sa bežnej verejnosti výraznejšie ukázali začiatkom tohto roka, keď v krajine rezonoval štrajk. Aj vtedy sa našli takí, ktorí šomrali a nadávali, pretože im štrajk obmedzoval život.

Teraz sa nielen naša krajina ale celá Európa (a zvyšok sveta) dostala do veľmi ťažkej situácie. Nový vírus sa šíri extrémne rýchlo a vlády jednotlivých krajín sú nútené prijímať tvrdé opatrenia. Vyhnem sa lamentovaniu nad tým, že sme ako ľudstvo spohodlneli natoľko, že zatvorené reštaurácie, fitnescentrá a zrušené verejné podujatia niektorí považujú za fatálny zásah do svojich životov. Je to smutné, ale trefne to vystihol jeden z obrázkov na internete: naši prarodičia čelili vojne a my sa rozčuľujeme kvôli tomu, že máme byť niekoľko dní zavretí doma. Je to na zamyslenie.

Obrovskú poklonu a poďakovanie si zaslúžia všetky zložky, všetci ľudia, ktorí nebojácne riskujú svoje zdravie v snahe pomôcť iným, či už záchranné, bezpečnostné a iné zložky. Dokonca aj v situáciách, keď im chýba potrebné vybavenie, robia maximum aby pomohli tým, ktorí to potrebujú. Ťahajú dlhé smeny, sú odlúčení od rodín, no napriek tomu bez slova tvrdo pracujú a pomáhajú nám všetkým. Ďakujeme vám a veľmi si ceníme, čo pre nás robíte.

Za seba a našu redakciu sa ale chcem poďakovať aj trochu menej viditeľným hrdinom. Profesionálnym vodičom, vďaka ktorým nenastal úplný kolaps a naše obchody sú stále zásobované potravinami, liekmi a ďalším tovarom. Možno v menšom množstve ako sme zvyknutí, ale stále si vieme kúpiť takmer všetko nevyhnutné. Vodiči, vďaka ktorým sa úplne nezrútilo fungovanie našej ekonomiky, pretože zásobujú strategické podniky, fabriky a výrobné závody a tak aj v stave núdze dokážeme fungovať.

Aj oni riskujú, možno o to viac, že o profesionálneho vodiča sa nepostará štát. Je za to zodpovedný jeho zamestnávateľ a povedzme si úprimne, nie každý zamestnávateľ si túto povinnosť plní tak ako má. Na tomto mieste patrí vďaka tým z nich, ktorí berú zdravie svojich šoférov zodpovedne a starajú sa o nich.

Napriek ťažkej situácii, ktorej čelíme, si profesionáli denno-denne sadajú za volant a vírus-nevírus vyrazia na cestu, ak treba tak aj do ohrozených regiónov. Aj oni by určite boli radi doma, s rodinami a prečkali túto krízu v bezpečí. Namiesto toho však brázdia cesty a zabezpečujú fungovanie našej aj ostatných krajín. Chlapci a dievčatá za volantom, ďakujeme aj vám, pre mňa ste tiež hrdinovia. Držte sa a dávajte na seba pozor.

A my ostatní, skúsme byť ohľaduplní a nepanikárme. Nevykupujme obchody spôsobom ako keby išlo iba o nás a nikto ďalší nás nezaujíma. Všetci máme rodiny, blízkych a ľudí na ktorých nám záleží. Práve preto berme na seba ohľad a kupujme si aspoň v týchto zložitých časoch iba to, čo skutočne potrebujeme.

A prestaňme nadávať a hromžiť na všetko, čo rázne opatrenia priniesli. Ani ja nemôžem ísť do fitka ako som zvyknutý, ani cez víkend na kávu do mesta, musel som zrušiť aj dovolenku, za ktorú mi už peniaze nikto nevráti.

Samozrejme že si nad tým človek povzdychne, ale je to koniec sveta? Nie, nie je. V porovnaní s tým, že by som mohol ohroziť životy mojej rodiny, blízkych alebo akýchkoľvek ľudí okolo seba, je to nepodstatné. Preto prosím spomaľme a pozerajme sa aj na druhých, nie iba na to, že nás prijaté opatrenia obmedzujú. Dodržiavajme všetci pokyny a nariadenia od zodpovedných orgánov a zachovajme rozvahu. Pomôžeme tým nielen sebe, ale ochránime tým aj ľudí, na ktorých nám záleží. Týka sa to nás všetkých, tak skúsme držať spolu.

Editor
Martin Miksa, šéfredaktor

Prečítajte si aj

Back to top button