Cestná doprava

Inteligentné okuliare umožňujú školenie na diaľku v reálnom čase

Čo urobíte, keď sa nesmiete stretávať, a napriek tomu sa potrebujete naučiť, ako zmontovať motor alebo prevodovku? Výrobný závod Scania Zwolle našiel kreatívny a efektívny spôsob, ako tento problém vyriešiť pomocou inteligentných okuliarov.

Doteraz Scania používala na prácu a komunikáciu na diaľku schôdzky na platforme Teams. Keď však pracovníci výrobného závodu vo Zwolle potrebovali praktické školenie, našla svoje uplatnenie nová technológia: inteligentné okuliare. Sú to špeciálne okuliare umožňujúce video komunikáciu tým, že prenášajú to, čo vidí človek, ktorý ich má nasadené. Stephan van der Burg, vedúci tímu vo výrobnom závode Scania Zwolle, pomocou nich ukázal svojim kolegom, ako zmontovať motor. Pripravovalo sa začatie výroby nového motora V8 a novej prevodovky a v krátkom čase bolo potrebné vyškoliť mnoho kolegov.

Nová skúsenosť

Stephan van der Burg mal nasadené okuliare a jeho kolegovia na svojich obrazovkách videli to, čo videl on. Ruky mal voľné na prácu a mohol zároveň vysvetľovať, čo práve robí. Jeho kolegovia mu mohli na diaľku klásť otázky, rovnako ako keby sa všetci fyzicky zišli pri školení. „Pre všetkých to bola nová skúsenosť, ale nakoniec to považovali za veľmi zaujímavé a užitočné,“ povedal.

Možnosti pre budúcnosť

Inteligentné okuliare vyzerajú futuristicky a mnohí zamestnanci o nich chceli vedieť viac: čo to je, čo to dokáže a čo sa s tým dá robiť? Ide o kreatívny spôsob, ako usporadúvať školenia a kurzy alebo komunikovať na diaľku v časoch, keď je práca z domova častá. Ale aj pre neskoršie časy: inteligentné okuliare ponúkajú nové možnosti pre budúcnosť!

Zdroj
transport.sk
Editor
Tlačová správa

Prečítajte si aj

Back to top button