Cestná doprava

Dovoz jazdených áut prekvapujúco stagnuje

Dovoz jazdených áut prekvapujúco stagnuje. Predpoklady o náraste importu jazdeniek z cudziny po prijatí legislatívnych zmien súvisiacich so zmenou poplatkov za prihlásenie a prepis áut, ktoré začali platiť od júla tohto roku, sa zatiaľ nenaplnili.

Ako ukázali oficiálne štatistiky Ministerstva vnútra SR, počas júla 2023 sa do SR priviezlo 5 215 jazdených osobných áut, čo bol prakticky takmer rovnaký počet ako za predošlý mesiac. V júni ich bolo zo zahraničia dovezených 5240. Vplyv na dovoz môže mať však aj to, že dovolenková sezóna je aktuálne v plnom prúde.

„Oproti pôvodným predpokladom zatiaľ zmena zákona do vývoja objemu dovozov nezasiahla. Počet dovezených ojazdených áut sa oproti predchádzajúcemu mesiacu dokonca o niekoľko desiatok kusov znížil. S hodnotením dopadu zmien zákona a celkových podmienok na trhu bude teda potrebné počkať na výsledok dovozov na najbližšie mesiace. Jedným z faktorov, ktorý momentálne môže výraznejšie vplývať na počet dovezených osobných áut totiž môže byť aj to, že dovolenková sezóna je akurát v plnom prúde. Ešte výraznejší medzimesačný pokles v porovnaní mesiacov júl a jún sme zaznamenali aj počas minulého roka, kde bol ten prepad na úrovni takmer 500 vozidiel. Každopádne, obmedzenie prívalu ojazdených áut z dovozu slovenskému trhu určite prospeje, pretože ide väčšinou o nekvalitné staré vozidlá, ktoré sú často predmetom rôznych podvodov. Ide najmä o stáčanie tachometrov, falšovanie rokov výroby a zatajovanie poškodenia po ťažkých haváriách,“ hodnotí Karolína Topolová, generálna riaditeľka AURES Holdings, ktorá na Slovensku prevádzkuje sieť autocentier AAA AUTO a Mototechna

Od 1. júla 2023 vstúpila do platnosti novela zákona o správnych poplatkoch, ktorá prináša zmeny pri zápise áut. Maximálna výška registračného poplatku sa znížila z 3 900 na 1 000 eur.

Dovoz jazdených áut prekvapujúco stagnuje

Pomer jazdených a nových áut na Slovensku

V roku 2022 bolo v Slovenskej republike celkovo zaregistrovaných 78 841 nových osobných vozidiel. Na druhej strane, v SR sa podľa odhadov siete autocentier AAA AUTO ročne predá celkovo približne 350 000 ojazdených osobných automobilov. Dovezené jazdené osobné vozidlá, ktorých sa za minulý rok podľa štatistík MV SR na Slovensko priviezlo spolu až 61 016, tak predstavovali približne 17,5 % tohto objemu. Priemerný vek áut sa tu totiž blíži k hranici 15 rokov.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS

Prečítajte si aj

Back to top button