Cestná doprava

DKV radí, ako hladko zvládnuť prechod na nový mýtny systém v Poľsku

Spoločnosť DKV Euro Service, popredný poskytovateľ služieb pre dopravcov a firemné fleety, upozorňuje na spustenie nového mýtneho systému v Poľsku pre vozidlá s celkovou hmotnosťou vyššou ako 3,5 tony. Nový systém e-Toll je v prevádzke od júna, prechodné obdobie však trvá ešte do konca septembra.

„Poľská vláda plánuje ukončiť prevádzku súčasného mýtneho systému 30. septembra. Od júna platí prechodné obdobie. Dopravcovia tak majú dostatok času na registráciu, výmenu palubných jednotiek a vybavenie všetkých potrebných formalít. V priebehu tohto obdobia môžu využívať súčasné palubné jednotky viaBOX. DKV svojim zákazníkom celý proces, rovnako ako u ostatných mýtnych systémov, významne uľahčí,“ hovorí Lukáš Ondráček, riaditeľ slovenskej a českej pobočky DKV Euro Service.

Súčasný mýtny systém viaTOLL nahradí v Poľsku elektronický mýtny systém KAS (SPOE KAS), ktorý sa tiež nazýva e-TOLL (na základe technológie GNSS). Poľské mýto sa vzťahuje na vozidlá s celkovou hmotnosťou viac ako 3,5 tony, ktoré sú prevádzkované v rámci štátnej siete diaľnic a medzinárodných ciest.

Prenos dát o polohe vozidla do systému bude zabezpečovať palubná jednotka (OBU), externý lokalizačný systém ELS (External Localization System) alebo aplikácia e-TOLL PL pre mobilné telefóny. Prípadné vrátanie zostatkov na účtoch systému viaTOLL je možné najneskôr do 30. septembra 2022.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button