Cestná doprava

Continental testuje pneumatiky pre nákladné elektromobily

Obľuba elektromotorov rastie nielen v oblasti mobility osôb. Dynamický nárast záujmu je vidieť tiež v mestskej hromadnej doprave a v nákladnej doprave. Continental v spolupráci s poprednými výrobcami automobilov a technologickými spoločnosťami vyvíja pneumatiky, ktoré vyhovejú špeciálnym požiadavkám týchto vozidiel.

Continental, ktorý patrí medzi popredných výrobcov prémiových pneumatík, v súčasnej dobe na svojom testovacom okruhu Contidrom vykonáva skúšobné jazdy sa špeciálnym nákladným elektromobilom značky Futuricum, ktorý spoločnosť DPD Switzerland od marca tohto roku využíva v tamojšej regionálnej doprave.

Automobil Futuricum vychádza z vozidla Volvo FH, ktoré dostalo elektrický pohon od Designwerk Products AG, ktorou je Futuricum dcérskou spoločnosťou. Toto 19-tonové nákladné vozidlo ponúka výkon 680 koní. Môže sa pochváliť najväčšou batériou pre nákladné automobily v Európe, ktorá má kapacitu 680 kWh a ktorá dokážče zabezpečiť neuveriteľný dojazd až 760 kilometrov.

„Už od začiatku tohto roka brázdní regionálne švajčiarskej cesty – aktuálne na pneumatikách Continental EcoRegional,“ opisuje Hinnerk Kaiser, vedúci vývoja pneumatík pre nákladné automobily a autobusy v spoločnosti Continental. „Už samotná kombinácia pneumatík Conti EcoRegional HS3 a HD3 je prísľubom vysokého kilometrového výkonu a výnimočne nízkeho valivého odporu, čo sú základné predpoklady pre hospodárnu prevádzku nákladných automobilov s elektrickým pohonom.“

FOTO: Continental

Aktuálne vykonávané testy majú cieľ ešte viac zvýšiť efektivitu pneumatík predĺžením dojazdu prostredníctvom zníženia valivého odporu. V testoch navyše získavame priame porovnanie pôvodných pneumatík, modelu Conti EfficientPro a úplne nových prototypov.

Conti EfficientPro sú rokmi preverené pneumatiky, ktoré boli vyvinuté špeciálne pre dopravu na veľké vzdialenosti a s ohľadom na zníženie spotreby paliva. Špeciálne prototypy vznikli v závode Hannover-Stocken, kde prebieha výskum a vývoj prémiových pneumatík Continental. Pri výrobe prototypov sa využívajú roboti, ktorí v sofistikovanom procese vyrezávajú do pneumatík jednotlivé dezénové drážky a ich prácu potom precízne doladia skúšobné odborníci.

„Pneumatiky určené pre elektromobily sú pri rozjazde a akcelerácii vystavené vysokému krútiacemu momentu – a pneumatiky pre Futuricum Logistics 18E nie sú výnimkou,“ vysvetľuje Hinnerk Kaiser. „Hmotnosť ťahača a jej rozloženie v dôsledku vysoko výkonnej batérie rastú. Preto pneumatiky musia mať nielen nízky valivý odpor, ale tiež musíia odolať väčším zaťažením oproti porovnateľným automobilom so spaľovacími motormi. Súčasne platí, že by mali vydržať rovnako dlho ako pneumatiky pre vozidlá s bežnými motormi a tiež ponúknuť prinajmenšom rovnakú bezpečnosť.“

FOTO: Continental

Nájsť rovnováhu medzi protichodnými cieľmi, predovšetkým nedzi kilometrovým výkonom, brzdnými vlastnosťami a handlingom, je z technického hľadiska nesmierne náročné. Vzhľadom k rýchlemu rozvoju e-mobility navyše vývojári hrajú preteky s časom.

Ako výrobca prémiových pneumatík z Hannoveru však zo svojich nárokov a požiadaviek neustupujeme – cieľom nášho súčasného vývoja koncepčných pneumatík je výrazne skrátiť dobu vývoja všetkých pneumatík bez ohľadu na ich generáciu.

FOTO: Continental


Švajčiarska spoločnosť Designwerk Products AG sa špecializuje na prestavby nákladných automobilov a dodávok na elektromobily. V jej sortimente nájdeme aj mobilné rýchlonabíjačky a modulárne batériové systémy. DPD Switzerland je jedným z popredných poskytovateľov súkromných expresných a balíkových služieb vo Švajčiarsku.

Ročne zabezpečuje prepravu viac ako 24 miliónov balíkov. U nákladného automobilu Futuricum Logistics 18E, ktorý sa zapojil do logistiky DPD začiatkom roka 2021, sa predpokladá nájazd minimálne 80 000 kilometrov ročne. Pri porovnaní s podobnými nákladnými automobilmi poháňanými dieselovým agregátom elektromobily ušetrí až 90 kilogramov CO2 na sto kilometrov – čo zodpovedá 72 tonám CO2 za rok.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS

Prečítajte si aj

Back to top button