Cestná doprava

Bolt naučil kolobežky poďakovať za zodvihnutie

Bolt naučil kolobežky poďakovať za zodvihnutie. Slušnému správaniu učíme nielen svoje deti, ale lekcie bontónu dostali aj zelené kolobežky Bolt. V prípade, že ich okoloidúci nájdu spadnuté na zemi a zodvihnú ich do vzpriamenej polohy, namiesto výstražného pípania im slušne poďakujú. Je to odkaz spoločnosti Bolt všetkým poctivým a všímavým používateľom a okoloidúcim.

Kolobežky Bolt sú k dispozícii v piatich slovenských mestách, konkrétne v Bratislave, Nitre, Trnave, Trenčíne a v Piešťanoch. Bolt vedie svojich používateľov dlhodobo k tomu, aby parkovali správne a hlavne ohľaduplne. Kolobežky je preto možné odstaviť iba na vyhradených miestach, ktoré sú v každom meste starostlivo vyberané spoločne s magistrátom či mestskou časťou. Aj napriek osvete, ktorú aplikácia pravidelne koná pripomínaním pravidiel správneho parkovania, sa občas stane, že kolobežky nie sú zaparkované správne a prekážajú okoloidúcim.

Tiež sa môže stať, že kvôli poveternostným podmienkam sa kolobežka prevráti, prípadne sa stane terčom vandalov. Doposiaľ bolo najjednoduchším riešením kolobežku prostredníctvom jej QR kódu nahlásiť cez formulár, následne ju technik prišiel zodvihnúť a presunúť na miesto pre ňu určené. Ak s ňou chcel manipulovať okoloidúci, ktorému prekážala, ozval sa bezpečnostný alarm. Dnes je tu už nová možnosť, spadnuté kolobežky môžu okoloidúci bez hrozby alarmu pokojne zodvihnúť. A dokonca sa im poďakujú.

Toto jedinečné riešenie je založené na senzoroch kolobežiek, ktoré zisťujú, či je stroj vo vzpriamenej polohe. Je len jednou z mnohých inovácií, vďaka ktorým je Bolt lídrom v oblasti bezpečnej a usporiadanej prevádzky prostriedkov mikromobility. Aplikácia dbá na zásady správneho parkovania, bez ich prečítania sa kolobežky neodblokujú ani nepohnú. Pred koncom jazdy musí používateľ kolobežku aj vyfotiť.

Bolt naučil kolobežky poďakovať za zodvihnutie

Systém je nastavený tak, že užívateľ nemôže ukončiť jazdu bez toho, že do systému nahrá príslušnú fotodokumentáciu. Zákaznícka podpora sa venuje podnetom od verejnosti, taktiež aj umelá inteligencia monitoruje nahraté fotografie kolobežiek. Minulú sezónu Bolt zaviedol aj bezpečnostné opatrenia týkajúce sa odhalenia jazdy vo dvojici či kognitívny test schopností, ktorý by mal zabrániť jazde pod vplyvom alkoholu.

„Všetky tieto opatrenia sa spájajú v našom novo zavedenom a úplne jedinečnom systéme hodnotenia používateľov. Za zlé parkovanie a iné priestupky je jazdec hodnotený po každých 5 jazdách, a ak sa dostane medzi 2 percentá najproblematickejších používateľov v danom meste, dostane v aplikácii varovanie a vzdelávacie materiály zamerané na bezpečnú jazdu. Ak používateľ počas nasledujúcich 5 jázd nezlepší svoje správanie, bude mu počas nasledujúcich 5 jázd obmedzená rýchlosť na 15 km/h. A ak ani to nepomôže, je mu aplikácia zablokovaná,“

vysvetľuje Peter Mesarč, Country Manager pre kolobežky Bolt na českom a slovenskom trhu.
Peter Mesarč

Čo sa parkovania týka, Bolt odporúča využívať na parkovanie predurčené parkovacie zóny alebo dostupné stojany na bicykle. Je dobré kolobežku podoprieť pomocou stojančeka v jej dolnej časti, aby sa znížila pravdepodobnosť jej pádu. Kolobežka by mala ostať prístupná pre ostatných cestujúcich, ideálne odstavená na rovnom povrchu a tak, aby nikomu nestála v ceste. Určite teda nie pred únikovými vchodmi, na zastávkach MHD, ani na súkromných pozemkoch.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS Bolt

Prečítajte si aj

Back to top button