Cestná doprava

Autobusy IVECO made in Italy

Autobusy IVECO made in Italy. Iveco Group otvára nový závod vo Foggii a vracia sa k výrobe autobusov v Taliansku.

IVECO BUS, výrobca mestských, medzimestských a turistických autobusov spoločnosti Iveco Group N.V. (IVG), za prítomnosti zástupcov verejnej správy, odborov, zákazníkov, dodávateľov a partnerov slávnostne otvorilo nový závod vo Foggii, ktorý je zameraný na výrobu autobusov s nulovými a nízkymi emisiami.
Na akcii sa zúčastnili Adolfo Urso, minister obchodu a výroby pre Taliansko, a Michele Emiliano, prezident regiónu Apúlia.

Podľa priemyselného plánu bude v novom závode za plnej prevádzky pracovať 100vysokošpecializovaných pracovníkov na linkách vybavených najmodernejšími technológiami priemyslu 4.0. Objem výroby závodu bude predstavovať 1 000 vozidiel ročne: high-tech autobusov s bezemisným pohonom (batériový elektrický a vodíkový elektrický) a nízkoemisným pohonom (metán/biometán, tradičné palivá a biopalivá).

Energia z obnoviteľných zdrojov

Závod nevypúšťa emisie CO2. Všetka potrebná energia pochádza z obnoviteľných zdrojov vrátane využitia viac ako 1 000 fotovoltických panelov, ktoré ročne vyrobia 640 MWh. Celý projekt sa zameriava na znižovanie spotreby energie a recykláciu, využíva vysokovýkonné stavebné materiály, inteligentné LED osvetlenie a ďalej spracováva aj dažďovú vodu.

Iveco Group už má vo Foggii závod FPT Industrial na výrobu priemyselných motorov s 1 600 zamestnancami. Robí to z neho jeden z najväčších priemyselných podnikov v Apúlii. Investícia do nového závodu vo výške približne 40 miliónov eur. Čiastočne bude kompenzovaná prostriedkami z PNRR, Národného plánu obnovy a odolnosti. Je strategická a uvádza do praxe dva piliere PNRR: „Zelenú revolúciu a ekologický prechod“ a „Infraštruktúru pre udržateľnú mobilitu“.

Gerrit Marx, CEO spoločnosti Iveco Group

Autobusy IVECO made in Italy

Obnovenie výroby autobusov v Taliansku

Slávnostné otvorenie nového závodu sa konalo iba osem mesiacov po položení základného kameňa. A necelý rok po tom, čo IVECO BUS oznámilo svoj zámer vrátiť sa k výrobe autobusov v Taliansku. Prostredníctvom projektu „Udržateľné posilnenie talianskeho dodávateľského reťazca autobusov“ prispieva IVECO BUS k procesu energetickej a ekologickej transformácie verejnej dopravy v Taliansku a zaisťuje pre ňu aj získavanie nových technológií.

Okrem Foggie sú do projektu zapojené aj ďalšie závody Iveco Group a talianski dodávatelia. Výskum a vývoj týkajúci sa pohonov s nulovými emisiami a výroby batérií prebieha v turínskom závode FPT Industrial – značky technológie pohonných jednotiek Iveco Group. A pri dokončovaní výroby autobusov, ktorá bude prebiehať v novom závode vo Foggii, budú využívané komponenty (od sedadiel až po systémy informačných technológií) dodávané talianskym dodávateľským reťazcom.

Gerrit Marx, CEO spoločnosti Iveco Group, k tomu poznamenal: „Nový výrobný závod IVECO BUS vo Foggii predstavuje pre skupinu Iveco Group významnú investíciu, ktorá je plne v súlade s našou stratégiou udržiavať a posilňovať našu prítomnosť v Taliansku, a to predovšetkým na ikonických miestach, medzi ktoré patrí aj historická továreň na motory vo Foggii. S hrdosťou a potešením preto oznamujeme návrat našej výroby autobusov do Talianska. Týmto spôsobom budeme talianskemu sektoru verejnej dopravy dodávať naše technologicky najvyspelejšie a ekologicky udržateľné vozidlá.“

IVECO E-WAY electric

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
VIB

Prečítajte si aj

Back to top button