Logistika a skladovanie

Cesta potravín z celého sveta až na Slovensko

Cesta potravín z celého sveta až na Slovensko. Ako cestujú superpotraviny z celého sveta až na Slovensko?

Pravá vanilka z Madagaskaru, bambucké maslo z Ugandy, lyofilizovaná pečeň z Nového Zélandu alebo ustrice z Islandu. Aj také potraviny sa dovážajú na Slovensko, kde dopyt po nich z roka na rok rastie. Ich cesta do stredu Európy však nie je vždy jednoduchá.

Superpotraviny lietadlom, loďou, vlakom aj po ceste

Spoločnosti Goodie z juhočeského Písku, ktorá sa venuje spracovaniu prírodných surovín do vlastných výrobkov, pomáha s logistikou od dodávateľov po celom svete už roky firma Geis. Produkty im dovážajú po ceste, po mori, železnici, ale aj letecky. A že to funguje, potvrdzuje Adam Čierny, Technical & logistic manager Goodie: „Goodie a Geis sú perfektnou ukážkou obchodných vzťahov, ktoré skrátka fungujú.“

Cesta potravín z celého sveta až na Slovensko

Prísne predpisy

Transport špecifického tovaru sa často nezaobíde bez prísneho veterinárneho alebo fytosanitárneho dohľadu, riadenej teploty a ďalších, nie celkom bežných pravidiel. S prepravou tak súvisia mnohé povolenia, nekonečné papierovanie, dokumentácia a colné predpisy. Náročnosť znásobuje aj to, že sa jedná o krajiny vzdialené a logisticky horšie dostupné. Geis ale s Goodie často dokážu aj nemožné, a tak má slovenský spotrebiteľ stále širšiu ponuku exotických a skutočne unikátnych potravín.

Hovädzie alebo tulenie?

Preprava mrazom sušenej hovädzej pečene bola obzvlášť zložitá, a to predovšetkým z dôvodu, že sa jedná o surovinu živočíšneho pôvodu. K tej je potrebné obdržať hneď niekoľko povolení na dovoz od celého radu inštitúcií ako na Novom Zélande, tak v Českej republike a na Slovensku, kam tovar od tejto firmy tiež bežne prúdi. Počas vybavovacieho procesu padla dokonca aj otázka, či zásielka neobsahuje živočíšne produkty z tuleňov.

Cesta potravín z celého sveta až na Slovensko

Na rýchlosti záleží

Niektoré potraviny sú veľmi náchylné na znehodnotenie teplotou. Keď chcete prepraviť bambucké maslo z Ugandy do prístavu v inej africkej krajine, je to navyše aj príliš riskantné, najmä kvôli krádežiam. Tiež vanilkové struky a semienka priamo z plantáží na Madagaskare sa nesmú na ceste dlho zdržiavať. Maslo aj voňavú vanilku teda Geis prepravoval pre Goodie letecky, aby tovar dorazil v prvotriednej kvalite.

Cesta potravín z celého sveta až na Slovensko

Vlakom z Číny do Európy

Niektoré zásielky sú prevážané aj dlhou cestou cez celú kontinentálnu Čínu, Transsibírsku magistrálu ďalej do Európy. Z Maroka zasa cestuje vo veľkom množstve drahý arganový a opunciový olej – najskôr loďou z Casablancy do Hamburgu, po ceste do Písku a ďalej ku slovenským predajcom a ich zákazníkom. Martin Tokič, riaditeľ pobočky Geis Air+Sea k spolupráci dodáva: „Prepráv a súvisiacich colných služieb s Goodie riešime desiatky. Koľkokrát je to pre nás premiéra, pretože takýto tovar sa bežne neprepravuje, aj keď sme zvyknutí na všeličo. Sme radi, že Goodie v nás našlo partnera, na ktorého sa môže spoľahnúť.“

Zdroj
transport.skFoto: Shutterstock
Editor
TS

Prečítajte si aj

Back to top button