Cestná doprava

Nissan končí s výrobou vozidiel značky Datsun

Japonská automobilka Nissan končí s výrobou vozidiel Datsun necelých desať rokov po tom, ako oživila túto známu lacnú značku, aby prilákala zákazníkov na rozvíjajúcich sa trhoch.

Spoločnosť to oznámila v pondelok. „Nissan sa zameriava na kľúčové modely a segmenty, ktoré prinášajú najväčší úžitok zákazníkom, predajcom aj podniku,“ uvádza sa vo vyhlásení.

„Výroba Datsun redi-GO sa zastaví v závode v indickom meste Čenaj,“ uviedla automobilka s tým, že predaj už vyrobených modelov bude pokračovať. Závod v Indii bol posledný, v ktorom sa táto značka vyrábala. Nissan uviedol, že servis a diely zostanú k dispozícii.

Nissan končí s výrobou vozidiel značky Datsun

Prvýkrát ukončil výrobu Datsunu v roku 1981, ale v roku 2013 ju oživil vtedajší generálny riaditeľ Carlos Ghosn. Ghosn bol v roku 2018 zatknutý v Japonsku pre obvinenia z finančného pochybenia a po prepustení na kauciu utiekol do Libanonu.

Dôvodom druhého konca Datsunu je údajne neuspokojivý predaj a prichádza v čase, keď sa Nissan snaží dostať z dlhoročného poklesu. Datsun sa prvýkrát začal predávať v roku 1931 a postupne sa predával v 190 krajinách. Jeho oživená verzia však mala slabé výsledky, vlani sa predalo vyše 7000 kusov tohto modelu.

Japonská automobilka Nissan Motor plánuje zastaviť vývoj nových spaľovacích motorov na všetkých svojich hlavných trhoch okrem Spojených štátov a zamerať sa na výrobu elektrických vozidiel. Prečítajte si starší článok.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button