Železničná doprava

ZSSK pridáva humanitárny vlak

ZSSK pridáva humanitárny vlak. Národný dopravca pridáva na pomoc utečencom z Ukrajiny ďalší humanitárny vlak. Do konca marca bude premávať z Košíc do Bratislavy.

Informoval o tom vo štvrtok hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč. Prvýkrát z metropoly východného Slovenska vyrazí v piatok (11. 3.) o 2.30 h, zastaví v Žiline o 5.31 h a do hlavného mesta by mal doraziť o 7.52 h.

„ZSSK zároveň oznamuje, že v Železničnej stanici Žilina je možný prestup na vlak Ex 144 smer Praha s odchodom o 6.27 h a v Železničnej stanici Bratislava hlavná stanica je možný prestup na EC 280 smer Praha s odchodom o 8.06 h,“ zdôraznil hovorca.

ZSSK pridáva ďalší humanitárny vlak

Národný dopravca však upozorňuje, že časy sú informatívne. „Vlak môže stáť z dopravných dôvodov, a preto cestujúcich prosíme, aby z vlaku nevystupovali a riadili sa pokynmi zamestnancov železníc, prípadne pracovníkmi, ktorí zabezpečujú humanitárnu pomoc, a príslušníkmi polície,“ okomentoval hovorca.

Humanitárny vlak je primárne určený pre občanov z Ukrajiny, ktorí utekajú pred vojnovým konfliktom. Pre bezplatnú prepravu si musia „vyzdvihnúť“ podľa stanovených podmienok bezplatný cestovný doklad v pokladnici, v krajnom prípade u sprevádzajúceho personálu vo vlaku na základe predloženia platného ukrajinského cestovného pasu alebo identifikačného dokladu.

„Ostatní zahraniční cestujúci, ako napríklad študenti iných krajín utekajúci z Ukrajiny, si musia cestovný lístok zakúpiť,“ upozornil dopravca. Kováč dodal, že všetky potrebné informácie o preprave vlakmi nájdu ukrajinskí odídenci rýchlo a vo svojom rodnom jazyku na špeciálnej podstránke www.zssk.sk/ukrajina.

ZSSK zaviedla tiež mimoriadne evakuačné vlaky z Čopu.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button