Železničná doprava

ZSSK zavádza mimoriadne evakuačné vlaky z Čopu

ZSSK zavádza mimoriadne evakuačné vlaky z Čopu. Premávať budú denne. Informoval o tom v stredu hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Na základe dohody s Ministerstvom dopravy a výstavby (MDV) SR a Ministerstvom vnútra (MV) SR zavádza ZSSK od stredy na prepravu utečencov z Ukrajiny mimoriadny osobný vlak. Odchádzať by mal z Čopu o 10.35 h a do Košíc má doraziť o 13.00 h. V úseku Čierna nad Tisou – Košice nebude vlak zastavovať na zastávkach a v staniciach.

„Tento vlak a obdobne vlaky Čierna nad Tisou – Košice budeme viesť denne v zmysle platného cestovného poriadku,“ priblížil Kováč. V prípade, že nebudú vedené mimoriadne humanitárne vlaky z Českej republiky, bude ZSSK zavádzať v úseku Čop – Košice regionálny rýchlik. Z Čopu vyrazí o 15.50 h a do Košíc má plánovaný príchod o 18.13 h. Tento vlak je v súčasnosti vedený len v úseku Čierna nad Tisou – Košice.

ZSSK dočasne zrušila niektoré vlaky

Spoločnosť ZSSK dočasne zrušila v celej trase bez náhrady až do odvolania regionálny rýchlik, ktorý štartuje z Košíc o 9.08 h a do Čopu by mal doraziť o 11.00 h. ZSSK zrušili aj vlak v opačnom smere. Odchádza z Čopu o 19.06 h a do Košíc má plánovaný príchod o 21.33 h. Rovnako zrušili železnice aj vlaky Os 8862 v úseku Čierna nad Tisou – Čop a vlak Os 8863 v úseku Čop – Čierna nad Tisou.

Železničná spoločnosť už v priebehu minulého týždňa posilnila aj vybrané spoje, o ktoré prejavili záujem utečenci z Ukrajiny. Ide o vlaky EuroNight (EN) 442/443 (Košice – Praha), ktoré ZSSK posilňuje o dva vozne druhej triedy. R 614/615 (Humenné – Bratislava, hlavná stanica), bude posilnený o jeden vozeň druhej triedy. Vlak EN 476/477 (Budapešť – Břeclav) posilnený o jeden vozeň druhej triedy. „Okrem toho operatívne posilňujeme aj vybrané vlaky kategórie REX na linke Humenné – Košice. Rovnako aj rýchliky Košice – Bratislava hl. st.,“ dodal Kováč.

ZSSK zároveň pripravila špeciálnu podstránku. Ukrajinskí občania tam nájdu všetky potrebné informácie o preprave vlakmi ZSSK vo svojom rodnom jazyku pre občanov Ukrajiny ZSSK zriaďuje vo vlakoch bezplatnú prepravu, podrobnosti sa dočítate v staršom článku.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button