Železničná doprava

Na začiatku školského roka ZSSK posilňuje vlakovú dopravu

ZSSK posilňuje vlakovú dopravu. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vypraví posilové vlaky v súvislosti so záverom letných prázdnin a začiatkom školského roka, a to po celom Slovensku.

Dôvodom je očakávanie zvýšeného záujmu cestujúcich o železničnú dopravu. Od 31. augusta do 2. septembra a 4. septembra tak ZSSK celkovo zavedie 26 posilových spojení. Informoval o tom hovorca ZSSK Tomáš Kováč. Z 26 posilových spojení bude 21 regionálnych rýchlikov a päť regionálnych expresov. Zároveň sa podľa technických možností jednotlivých vlakov posilnia aj niektoré pravidelné vlaky kategórie IC, Ex, R, RR a Os, pri ktorých je predpoklad vyššieho záujmu verejnosti o cestovanie.

Kováč upozornil, že so začiatkom nového školského roka sa pravidelne spája aj registrácia žiakov a študentov na bezplatnú prepravu. ZSSK v záujme bezproblémového zabezpečenia celého procesu registrácie odporúča, aby žiadatelia o registráciu na bezplatnú prepravu venovali zvýšenú pozornosť vypĺňaniu registračného formulára na vydanie preukazu na zľavu.

ZSSK posilňuje vlakovú dopravu

Pre žiakov a študentov študujúcich na školách v zahraničí zároveň ZSSK zavádza novinku, ktorou je registračný formulár v slovensko-anglickej a slovensko-nemeckej verzii. „To znamená, že ak škola v zahraničí potvrdí status žiaka alebo študenta na registračnom formulári ZSSK, netreba predkladať potvrdenie o návšteve školy a jeho úradný preklad do slovenčiny alebo češtiny, ako to bolo doteraz,“ dodal Kováč.

Podmienky bezplatnej prepravy ukrajinských žiakov a študentov sa zmenili od 1. júla. Podľa nových podmienok tak majú nárok na bezplatný cestovný lístok všetci žiaci materských, základných a stredných škôl z Ukrajiny. A to aj vrátane jednej sprevádzajúcej osoby, ktorí získali status dočasného útočiska. Bezplatný cestovný lístok získajú z miesta obvyklého pobytu do miesta sídla školy na základe potvrdenia o návšteve školy. Bezplatná preprava však platí len počas dní školského vyučovania.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASRFoto: ZSSK

Prečítajte si aj

Back to top button