Železničná doprava

Škoda Transportation posiela nové vozidlá do Trnavy

Škoda Transportation poslala do Trnavy prvé dokončené čelné vozidlá jednopodlažných jednotiek pre Železničnú spoločnosť Slovensko. Čelné vozidlá umožňujú ovládanie celej jednotky.

V spoločnosti ŽOS Trnava na nich čakajú už pripravené vložené vozne a dôjde k ich spojenie, oživenie a skúškam. Železničná spoločnosť Slovensko si objednala celkovo 25 týchto nových elektrických jednotiek.

„Vo výrobe Škody Transportation je v súčasnosti v rôznom stupni rozpracovanosti už osem jednotiek pre slovenské dráhy. Tieto jednopodlažné jednotky vznikajú za úzkej Slovensko-Českej spolupráce. Nové elektrické jednotky sú dodávané pre regionálnu prevádzku na všetkých elektrifikovaných tratiach Slovenska pre rýchlosti 160 km/h a napätie 3 kV a 25 kV,“ hovorí predseda predstavenstva a Prezident skupiny Škoda Transportation Petr Brzezina.

FOTO: Škoda Transportation

Dodávané sú v dvoch verziách. Prvý s dĺžkou 80 m a kapacitou 247 sedadiel a druhý v dĺžke 106 m s kapacitou 343 sedadiel. Každý vozeň súpravy má klasické usporiadanie dvoch podvozkov a každá elektrická jednotka má vždy tri hnacie podvozky. Vďaka tomu majú súpravy vynikajúce jazdné vlastnosti na všetkých elektrifikovaných tratiach Slovenska a umožňujú spoľahlivé dodržiavanie cestovného poriadku aj v náročných zimných podmienkach.

„Okrem prvých dvoch prototypových jednotiek, ktoré slúžia k typovým a homologizačným skúškam, je všetkých ďalších 23 sériových jednotiek vyrábaných v úzkej spolupráci s naším partnerom ŽOS Trnava, s ktorým sa nám darí pokračovať s montážou a oživovaním vložených vozňov a to aj za prispenia moderných komunikačných platforiem ,“ dopĺňa Petr Brzezina.

„Cez problémy, ktoré nám spôsobuje súčasná situácia ohľadom pandémie koronavírusy a reštrikcie s týmto spojené, keď časť dodávateľov komponentov uzavrela alebo obmedzila výrobu, sa stále snažíme plynule pokračovať vo výrobe. Momentálne možno vo výrobnej hale vidieť vozidlá od úplného začiatku čerstvo po lakovaní až po finálne výrobné dokončenie,“ hovorí hovorí Miroslav Petr, projektový manažér Škoda Transportation.

FOTO: Škoda Transportation

Zdroj
transport.sk
Editor
Tlačová správa

Prečítajte si aj

Back to top button