Železničná doprava

Nový spôsob vybavovania cestujúcich na hlavnej stanici v Bratislave

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s., od dnes, t.j. od pondelka 1. decembra začne realizovať pilotný projekt nového, rýchlejšieho a prehľadnejšieho spôsobu vybavenia cestujúcich na bratislavskej hlavnej železničnej stanici.

V záujme skvalitnenia služieb zákazníkom sa tým vytvoria rôzne skupiny zákazníkov s prihliadnutím na rýchlosť vybavenia. To znamená, že zákazník bude nasmerovaný k jednotlivým pracoviskám po farebne odlíšených zónach na základe jeho aktuálnej konkrétnej požiadavky. Celý proces jeho vybavovania sa tak nielen sprehľadní, ale aj urýchli. Farebne odlíšených zón bude na hlavnej stanici šesť: svetlomodrá, tmavomodrá, svetlooranžová, tmavooranžová, sivá a biela. Svetlomodrá zóna predstavuje základné vybavenie cestujúcich, kde budú vybavované všetky požiadavky pre vnútroštátnu prepravu s rezerváciami a úzky okruh požiadaviek v medzinárodnej preprave do cieľových železničných staníc Česka, Rakúska, Maďarska a Poľska.
Tmavomodrá zóna znamená komplexné vybavenie cestujúcich s predajom všetkých druhov vnútroštátnych a medzinárodných dokladov a s poskytnutím informácií potrebných k ich ceste. V rámci tejto zóny bude vyčlenená pokladnica pre prednostné vybavovanie cestujúcich s obmedzenou mobilitou, tehotných žien, cestujúcich do 1. triedy a prednostný predaj pre spoje SuperCity. Svetlooranžová zóna je na rýchle vybavenie cestujúcich. Tu bude zabezpečený rýchly predaj vnútroštátnych cestovných lístkov bez možnosti zakúpenia miesteniek, lôžok a ležadiel a bez možnosti platby kartou.
Tmavooranžová zóna je určená pre nadštandardné vybavenie a je to vlastne zákaznícke centrum. V ňom cestujúcim poradia, vybavia zložité požiadavky v medzinárodnej preprave náročné na čas obsluhy, vybavia väčšie skupiny a ponúknu doplnkové tovary a služby.
Sivomodrá zóna je pre doplnkové vybavenie cestujúcich, s prednostným vybavením vlakových čiat, pre vybavovanie zásielok kuriér a interkuriér, vybavovanie preukazov na zľavu cestovného a doplnkový predaj vnútroštátnych cestovných lístkov. 
V bielej zóne sa cestujúci dostanú k informáciám o vlakových spojeniach, cestovných lístkoch, poskytovaných službách a podmienkach prepravy. Pri tomto spôsobe vybavenia ZSSK myslela aj na cudzincov, preto informácie o farebne odlíšených zónach služieb sú aj v angličtine a nemčine. O novom spôsobe vybavenia na bratislavskej hlavnej stanici bude ZSSK informovať cestujúcich aj prostredníctvom letáčikov, ktoré dostanú na tejto stanici a v nedeľu a pondelok aj vo vybraných vlakoch osobnej prepravy, v rýchlikoch, zrýchlených vlakoch, IC vlakoch a v smere na Kúty aj v niektorých osobných vlakoch. Všetky podrobnosti o cestovaní vlakom získate na čísle Kontaktného centra 18 188, v osobných pokladniciach Železničnej spoločnosti Slovensko a.s. alebo na internetovej stránke www.slovakrail.sk.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button