Vodná doprava

Superjachty, ktoré vyplávali na more v roku 2021

Aj napriek pandémii spôsobenej ochorením COVID-19 popredné lodenice dokončili v roku 2021 niekoľko superjácht.

Tento rok bolo v lodeniciach dokončených a pripravených na spustenie niekoľko zaujímavých projektov superjácht.
Stavitelia lodí sa snažia používať materiály šetrnejšie k životnému prostrediu, pričom hliníkové trupy sú obzvlášť obľúbené, pretože pochádzajú z recyklovaných výrobkov a môžu byť plne recyklované aj v budúcnosti.

Ďalším fenoménom je používanie väčšieho množstva skla, zvnútra aj zvonku, a trendom je tiež zameranie na wellness (zdravie bude pre majiteľov stále dôležitejšie), plne vybavená posilňovňa a cvičebné ihriská, sauna, priestor na masáže a ošetrenie, akým je holičstvo, kozmetický salón, relaxačný salónik s detox barom a salónikom.

Nové superjachty sa prispôsobujú aj prenájmu jácht, ktoré sú stále viac vnímané ako ideálny spôsob, ako stráviť dovolenku bezpečne, v kontrolovateľných podmienkach na palube sedemhviezdičkového plávajúceho hotela. Vyzbrojené sú všetkým možným vybavením, aby boli všetky vekové kategórie a chute hostí počas dovolenky stimulované, a to vrátane tých, ktoré sa zameriavajú na zdravie a pohodu. Boat International predstavil najlepšie projekty superjácht, ktoré lodenice doteraz spustili na vodu v roku 2021.

Nord

S dĺžkou 142,6 metra je projekt superjachty Nord od spoločnosti Lürssen 10. najväčšou jachtou na svete. Nord navrhlo talianske štúdio Nuvolari-Lenard a Moran Yacht & Ship, dokáže pohodlne ubytovať 36 pasažierov v 20 veľmi luxusných kajutách, má dva heliporty, veľký bazén, SPA, športové a potápačské centrum na spodnej palube.

Loď má šesť palúb, viac ako 16 malých člnov, výťahy aj niekoľko salónikov. Projektant a dizajnér Dan Lenard ju opisuje ako „vojnovú loď v smokingu, prieskumníka s eleganciou džentlmenskej jachty“. 4. júna ju uviedli do prevádzky a nasledujúce mesiace strávila objavovaním španielskeho pobrežia a Karibiku.

Superjachtu Nord vlastní ruský občan Alexey Mordashov, má hodnotu viac ako 500 miliónov dolárov a bude generovať minimálne ročné náklady vo výške viac než 40 miliónov dolárov. Na palube je 45 členov posádky, ktorí slúžia hosťom.

Altea

Holandská spoločnosť Heesen Yachts celohliníkovú motorovú 50-metrovú jachtu Altea spustila na vodu z lodenice v Oss v júni. V súčasnosti je na predaj za 42 666 600 dolárov. Exteriér jachty navrhla spoločnosť Omega Architects, pričom jej interiér je dielom dizajnérskeho tímu Christiana Gatta. Altea môže luxusne ubytovať 12 hostí v šiestich elegantných kajutách a poskytuje priestor pre 9 členov posádky.

K atrakciám patria okná od podlahy až k stropu, ktoré ponúkajú úchvatné výhľady, prepychová jedáleň, zábavný salónik a priestranný plážový klub. Altea má vnútorný priestor viac ako 350 m2. Jachtu poháňa dvojica motorov MTU 12V 2 000 M72 s výkonom 1 450 koní a dosahuje maximálnu rýchlosť 19,5 uzla a cestovný dosah
3 750 námorných míľ pri 12 uzloch.

Oceanco Y719

Podrobností o projekte Y719 od spoločnosti Oceanco je málo. 117-metrová superjachta je doposiaľ najväčšou jachtou holandskej lodenice v Burgess. Päťpodlažná jachta má oceľový trup a hliníkovú nadstavbu. Pôvodne bola loď postavená pre zosnulého katarského emira, údajne nový majiteľ je členom rodiny Waltonovcov, zakladateľov americkej nadnárodnej maloobchodnej spoločnosti Walmart.

Medzi atrakcie lode patrí veľký bazén na zadnej palube, na hlavnej palube je vstavané veľké akvárium a pod ním je plážový klub. Sam Sorgiovanni navrhol interiér tak, aby bol priestranný a bohatý. Ponúka ubytovanie pre 30 hostí v 15 salónikoch vrátane veľkej terasy pre majiteľa.

78M Amels

Superjachtu Amels navrhla spoločnosť Espen Oeino International. Loď má tíkovú palubu, oceľový trup a hliníkovú nadstavbu. Medzi kľúčové prvky patria interiér od Françoisa Zurettiho a priestranné vonkajšie relaxačné priestory, akými sú kúpeľný bazén a priestor na opaľovanie na prednej palube. V 7 kajutách s 29 členmi posádky môže byť ubytovaných 14 hostí.

Motorová jachta 78M Amels (78 miliónov amelov), ktorá bola nedávno uvedená na trh, je 78 metrov dlhá a stavia ju v Holandsku spoločnosť Amels. Jej maximálna rýchlosť je 17 uzlov s maximálnym dosahom 5 000 nm.
V súčasnosti sa 78M Amels plaví pod holandskou vlajkou a kotví v spoločnosti Amels v Holandsku.

Boardwalk

Táto 76,5 metra dlhá loď, známa aj pod svojím krycím menom Project 707, bola postavená pre majiteľa amerických reštaurácií a kasínového magnáta Tilmana Fertittu. Jachta Boardwalk (Promenáda) bola navrhnutá spoločnosťou De Voogt Naval Architects a má oceľový trup a hliníkovú nadstavbu.

Interiér bol navrhnutý spoločnosťou Halffman Designs. Námorné skúšky prebiehali od februára tohto roku v Severnom mori. Základná cena lode je 125 miliónov dolárov, s vybavením sa navýši o ďalších 15 miliónov. Holandská lodenica Feadship je známa ako jeden z najelitnejších holandských staviteľov jácht a dodáva superjachty s dĺžkou 50 – 100 metrov.

Somnio

Na záver predstavujeme 222-metrovú rezidenčnú superjachtu Somnio, ktorá začala skúšobnú plavbu v auguste 2021, postavili ju v nórskom Varde a úplne dokončená bude v roku 2024. „Somnio, nie je ani superjachtou, ani výletnou loďou, vytvára novú triedu na trhu – Yacht Liner,“ hovorí kreatívny riaditeľ Jim Dixon. „Vo Varde staviame preto, lebo majú skúsenosti so stavbou výletných lodí,“ dodáva. Dodávateľom interiérov je spoločnosť Winch Design z odvetvia superjácht.

Somnio bude mať špičkovú výbavu luxusnej výletnej lode vrátane panoramatického salónika, „vínnej pivnice“ s 10 000 fľašami vína, rôznych reštaurácií a obrovského plážového klubu s kompletným vybavením. Na palube je 39 apartmánov, ktorých počiatočná cena je 9,5 milióna eur. Ide o 39 plne prispôsobiteľných bytov, ktoré sa pohybujú od 150 m² s jednou spálňou až po 600 m², tento priestor je dostatočne veľký na to, aby zahŕňal tri až štyri spálne s obývacou a jedálenskou časťou.

„Snažíme sa poskytnúť potenciálnym majiteľom to najlepšie súkromie a komfort,“ hovorí Dixon.
Od prvého odhalenia projektu koncom júna 2021 získal projekt „obrovský záujem“ zo všetkých oblastí kupujúcej komunity vrátane maklérov, investičných skupín i jednotlivcov. „Niektorí majitelia sa môžu rozhodnúť stráviť na palube tri mesiace až šesť mesiacov,“ hovorí Dixon. Ďalší dôraz bol kladený na maximalizáciu vybavenia a na ponuku širšieho spektra wellness procedúr, ktoré sú poskytované v palubných kúpeľoch. K dispozícii bude asi 170-členná posádka.

Zdroj
transport.sk
Back to top button