Vodná doprava

Solárne panely otvárajú nové možnosti aj pre menšie morské plavidlá

Solárny katamarán môže výrazne ovplyvniť námorné expedície menších plavidiel.

Český denník E15 informuje, že vlani po tom, čo ako prvá loď len so solárnymi panelmi dokončila plavbu okolo sveta, mohol MS Turanor PlanetSolar pokojne zamieriť do múzea. Namiesto toho však prináša švajčiarske plavidlo revolúciu do ďalších oblastí plavby po mori. Loď, ktorá nemusí nikdy zastavovať, aby dočerpala palivo, vyrazila skúmať Golfský prúd.
      
Katamarán dlhý 31 metrov, pokrytý 500 štorcovými metrami solárnych panelov si vysníval švajčiarsky dobrodruh Raphaël Domjan, ktorý do projektu zapojil aj nemeckého podnikateľa Imma Ströhera. Tento rok sa na jej palubu nasťahovali vedci. PlanetSolar vyrazil z Kanárskych ostrovov do Ameriky a po ceste prekonal vlastný rýchlostný rekord v transatlantickej plavbe.

Expedícia, ktorá sa začala pred niekoľkými týždňami na Miami, teraz smeruje na sever pozdĺž východného pobrežia Spojených štátov. Bude pokračovať popri Newfoundlande a Islande do Nórska. Pri jeho pobreží by mala zakotviť v auguste. Vedci loď oceňujú. Vďaka tomu, že nemá spaľovacie motory zbierané vzorky nekontaminujú splodiny a plavidlu nerobí nijaké problémy ani pomalé tempo, ktoré treba zabezpečiť pri ich odoberaní.
      
Kým plavbu lode uľahčuje fakt, že nepotrebuje dotankovávať palivo, kapitán Gérard d’Aboville musí neustále pozorovať oblohu. V prípade chmúrneho počasia totiž batérie katamaránu vydržia s rezervou energie len 72 hodín. Kým sa iné lode zdržia v prístavoch pri tankovaní paliva, PlanetSolar môže stratiť veľa času tým, že sa jeho kapitán rozhodne zabezpečiť mu dostatok slnečných lúčov oboplávaním oblasti so zlým počasím.
 

Prečítajte si aj

Back to top button