Vodná doprava

Práce na oprave horných vrát pravej plavebnej komory VDG napredujú

Prípravné práce na opravu horných vrát pravej plavebnej komory Vodného diela Gabčíkovo (VDG) sú ukončené, takže sa môže začať s výmenou poškodených súčiastok.

Informovala o tom TASR hovorkyňa Vodohospodárskej výstavby, š. p., Dana Migaľová Bachierová. Ako uviedla, technici osadili pred horné vráta provizórne hradenie, vďaka ktorému sa vytvoril tzv. suchý dok – suchý priestor, kde sa vykoná samotná výmena poškodených súčiastok. „Odstránili všetky železné konštrukcie, ktoré prekážali v manipulácii a v súčasnosti sa horné vráta upevňujú,“ konštatovala.
      
Podľa jej ďalších slov všetky práce na oprave poruchy napredujú podľa očakávaní. Ich realizácia potrvá do soboty (2.8.) večera. „Lode, ktoré čakajú na preplavenie, dostanú informácie o čase sprejazdnenia plavebnej komory už 10 hodín pred definitívnym skončením prác. Tento čas je potrebný na odstránenie provizórneho hradenia po skončení opráv ložísk,“ ozrejmila s tým, že následne bude obnovená plavba po Dunaji. 
 
Plavebná komora VDG je od utorka je (29.7.) mimo prevádzky musela sa odstaviť v dôsledku poškodenia ložísk, v ktorých sú vráta osadené.
 

Prečítajte si aj

Back to top button