Vodná doprava

P. Hatiara nahradí na poste splnomocnenca pre Gabčíkovo L. Lazár

Vo funkcii splnomocnenca vlády pre výstavbu a prevádzku Sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros (SVD G-N) nahradí súčasného splnomocnenca Petra Hatiara generálny riaditeľ Vodohospodárskej výstavby Ladislav Lazár.

Rozhodla o tom vláda na dnešnom rokovaní v areáli vodného diela na návrh ministra dopravy Jána Počiatka (nominant Smer-SD). Hatiar zastával aj funkciu vedúceho delegácie slovenskej vlády na rokovaniach s Maďarskom o vykonaní Rozsudku Medzinárodného súdneho dvora v Haagu vo veci SVD G-N a bol tiež poverený vykonávaním Dohody o niektorých dočasných technických opatreniach a prietokoch do Dunaja a Mošonského ramena Dunaja z 19. apríla 1995.
      
Počiatek navrhol vymenovať na tieto pozície rovnako Ladislava Lazára, ktorý tak nahradí Hatiara vo všetkých funkciách. „Ladislav Lazár spĺňa požiadavky na kontinuitu zabezpečenia práce splnomocnenca i celej činnosti jeho útvaru, vrátane odborných a konzultačných činností,“ odôvodnil rezort dopravy.

Podľa Lazára prepojenie funkcie splnomocnenca pre Gabčíkovo a šéfa VV dielu pomôže
Personálne prepojenie funkcie splnomocnenca vlády pre výstavbu a prevádzku Sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros (SVD G-N) s pozíciou generálneho riaditeľa Vodohospodárskej výstavby, š. p. (VV, š. p.) len pomôže vodnému dielu konštatoval Lazár, ktorý je súčasne aj generálnym riaditeľom VV, š. p. “Vodohospodárska výstavba má všetky údaje a všetky odborné predpoklady na to, aby sa starala o vodné dielo. Aj to v podstate na dennej báze robí,“ vysvetlil Lazár s tým, že splnomocnenec je podľa jeho slov trochu mimo dennej reality. „Takže očakávame, že takéto spojenie pomôže celému procesu, k dokončeniu vodného diela,“ dodal Lazár.
      
Okrem postu splnomocnenca bude zastávať aj funkciu vedúceho delegácie slovenskej vlády na rokovaniach s Maďarskom o vykonaní Rozsudku Medzinárodného súdneho dvora v Haagu vo veci SVD G-N. Tvrdí, že v prípade, ak jedna zo strán nechce dokončiť toto dielo, jediné, čo ju môže k tomu v súčasnej situácii primäť, sú ekonomické argumenty. „Jednoznačne by dostavba pomohla obidvom krajinám a tiež EÚ, pretože by sa zabezpečilo omnoho vyššie sprieplavnenie Dunaja,“ podotkol. Lazár je súčasne aj poslancom košického samosprávneho kraja a tiež mestským poslancom v Košiciach, no tvrdí, že všetky funkcie zvládne zastávať naraz. „Akákoľvek funkcia nie je len o jednej osobe, ktorá ju vykonáva, ale o kolektíve, ktorý je okolo vás,“ zdôraznil. Aj vďaka kolegom to tak podľa jeho slov bude možné zvládať.
 

Prečítajte si aj

Back to top button