Vodná doprava

Ikona morí je päťnásobkom Titanicu

Ikona morí je päťnásobkom Titanicu. Zábavný park na vode s názvom Icon of the Seas už čoskoro vypláva na more a podľa tonáže pôjde o najväčšiu výletnú loď na svete. V roku 2016 ju objednala spoločnosť Royal Caribbean International.

Obriu loď Icon of the Seas stavia spoločnosť Meyer Turku vo Fínsku od júna 2021, hotová má byť koncom roka 2023 a na prvú plavbu vyrazí vo februári 2024 z Miami. V polovici júna vyplávala na trojdňové testy na mori, aby sa vrátila späť do dokov kvôli ladeniu systémov a dokončeniu interiérov.

Takéto veľké lode sa často porovnávajú s Titanicom, ktorý meral 269 metrov, Icon of the Seas má 365 metrov. Hlavný rozdiel je však v tonáži – Titanic má podľa staršieho spôsobu merania objemu 46 329 BRT, Icon of the Seas má 250 800 BT meraných novým spôsobom, váži teda ohromujúcich 250 800 ton, päťnásobne viac ako legendárny Titanic. Náklady na výstavbu dosiahli 1,1 miliardy eur. Vlastníkom lode je spoločnosť RCG – Royal Caribbean Group (cez RCCL – Royal Caribbean Cruises Ltd), prevádzkovateľom RCI – Royal Caribbean International.

Zábavné oceánske mesto

Pasažierov priláka nielen trasa plavieb (prevažne karibské trasy), ale najmä luxusné ubytovanie, jedlo, hudba, športové či zábavné atrakcie a spoločenské akcie pre bohatú klientelu. No to už dnes nestačí, a tak Icon of the Seas pridáva najväčší plávajúci akvapark s niekoľkými najdlhšími šmykľavkami a siedmimi bazénmi, pričom Royal Bay predstavuje najväčší plávajúci bazén na svete. Nechýba korčuliarsky ring, lezecká stena, umelá vlna na surfovanie a mnoho ďalších adrenalínových atrakcií, napríklad prechádzka po vysunutej lávke priamo nad oceánom.

Loď poháňa šesť motorov Wärtsilä s celkovým výkonom 67 500 kW (90 520 koní), ako palivo slúži skvapalnený zemný plyn (LNG), udávaná rýchlosť je 22 uzlov, teda 41 km/h. Pri plnom obsadení bude 7 600 pasažierom slúžiť 2 350-členná posádka. Pre tak veľký objem ľudí má loď až 20 poschodí s rôznymi kategóriami izieb/kajút v počte 2 805. Icon of the Seas sa orientuje na rodinnú dovolenku. Druhá loď menom Utopia of the Seas (hotová bude v roku 2025) ponúkne prevažne zábavu bez detí. Ceny za týždenný výlet pre jednu osobu začínajú tesne pod 1 700 eur. Ak sa chcete pozerať na oceán, mať vlastný balkón alebo VIP apartmán, vziať partnera/partnerku a dve deti, bude suma podstatne vyššia.

Ikona morí je päťnásobkom Titanicu

Testovanie plavby

Testovacia plavba lode Icon of the Seas na mori trvala vyše týždňa, lodenica otestovala niektoré jej palubné systémy. Hovorca staviteľa Meyer Werft Turku vo vyhlásení uviedol: „Námorné skúšky sú jedným z najdôležitejších míľnikov na ceste k dokončeniu lode. Skúšky na mori sú spôsobom, ako otestovať všetky funkcie lode, ktoré nemožno otestovať v doku, a potvrdením, že každá funkcia na palube funguje podľa plánu.“

Počas rozsiahlych námorných skúšok prešla Icon of the Seas stovky kilometrov, pričom podrobila svoje hlavné motory, trup, brzdové systémy, riadiace mechanizmy, úrovne hluku a vibrácií prísnemu testovaniu. Na štvordňových testoch sa podieľalo vyše 450 špecialistov, ktorí venovali viac ako 350 hodín hodnoteniu technických možností lode. Ďalšie kolo skúšok je naplánované na koniec tohto roka, aby sa hranice Ikony morí posunuli ďalej predtým, ako sa oficiálne pripojí k významnej flotile Royal Caribbean.


Inauguračná plavba lode sa uskutoční z Miami 27. januára 2024 a loď navštívi súkromný ostrov Royal Caribbean CocoCay. Cestujúci, ktorí sa nalodia na Ikonu morí, budú mať možnosť vybrať si z dvoch vzrušujúcich trás. Týždenný výlet do východného Karibiku bude zahŕňať zastávky v Miami, Phillipsburgu, Charlotte Amalie a exkluzívny Private Day na CocoCay na Bahamách. Alternatívne bude itinerár západného Karibiku zahŕňať Miami, Roatan, Costa Maya, Cozumel a návštevu mimoriadneho Perfect Day na CocoCay.

Zdroj
transport.sk
Editor
VIB/zdroj: RCI
Back to top button