Vodná doprava

Dodávky do ruských prístavov zastavuje aj lodný gigant Maersk

Dánsky lodný gigant Maersk v utorok oznámil, že prestane prijímať nové objednávky na prepravu tzv. nepodstatného tovaru do a z Ruska v dôsledku sankcií, ktoré Západ uvalil na Rusko za inváziu na Ukrajinu.

Maersk s odvolaním sa na sankcie vo vyhlásení uviedol, že „rezervácie do a z Ruska budú až do odvolania dočasne pozastavené, s výnimkou potravín, zdravotníckych a humanitárnych zásob“. Dánska spoločnosť, jeden z popredných svetových prepravcov kontajnerov, dodala, že sa pokúsi rešpektovať rezervácie zadané pred sankciami.

Firma ďalej uviedla, že výnimky podčiarkujú jej zameranie sa na „sociálnu zodpovednosť a snahy podporovať ruskú spoločnosť napriek všetkým komplikáciám a neistotám“. „Budeme naďalej monitorovať situáciu a prehodnocovať vplyv sankcií,“ uviedol dánsky lodný gigant.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v utorok na zákaz pre Rusko „do všetkých prístavov, všetkých kanálov a na všetky svetové letiská“. Dánsky gigant už pre bezpečnostnú situáciu zastavil všetky dodávky na Ukrajinu.

Oznámenie Maersk nasleduje po iných severských spoločnostiach, ktoré obmedzujú svoje pôsobenie v Rusku. Švédsky výrobca nákladných vozidiel Volvo v pondelok (28. 2.) informoval, že zastavuje predaj v Rusku aj výrobu vo svojom závode v Kaluge, a telekomunikačný gigant Ericsson oznámil, že zastaví dodávky ruským klientom.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button