Motorizmus

Žijúca legenda – VW Transporter Kombi

Synonymum praktickosti v rámci úžitkových vozidiel značky Volkswagen stelesňuje model Transporter. Vie ponúknuť množstvo zaujímavých variantov, výnimkou nie je ani verzia kombi s dlhým rázvorom

Pestrosť ponuky verzií je v tomto prípade priam príkladná. Zákazník má možnosť siahnuť po vozidlách, ktoré sú ušité presne na mieru jeho požiadaviek. Veľkú dimenziu praktickosti sprostredkúva aj voľba alternatívy s označením kombi.
 
Dlhší rázvor
 
Transporter sa prezentuje dvoma dĺžkami rázvoru, 3000 alebo 3400 milimetrov. Druhý variant je, pochopiteľne, priestorovo veľkorysejší. V kabíne sú pripravené pozície pre piatich cestujúcich. Dvaja obsadia predné sedadlá s dobrou plochou a tvarovaním. Ich príjemnou a komfortnou súčasťou sú lakťové opierky na oboch bokoch operadiel. Možno ich nastavovať výškovo, alebo jednoducho vyklopiť smerom ku operadlu. Tuhosť čalúnenia vytvára dobrú oporu telu. Nadpriemerné parametre priestoru vládnu aj na zadnom sedadle.
Prístup do tejto časti vozidla zabezpečujú široké posuvné bočné dvere. Nastupovanie a vystupovanie je pohodlné. Najvyššiu známku za pohodlie môže dostať aj zadná lavica. Oddelenie určené na prevážanie piatich pasažierov je od ložnej plochy oddelené stenou, v hornej časti je mriežka. Pri tomto vyhotovení si teda možno uplatniť odpočet DPH. Neoceniteľnou vlastnosťou je zvýšená celková hmotnosť na 3000 kilogramov. Transporter si v tomto smere osvojil vyššiu úžitkovosť a, samozrejme, veľkorysejšie využiteľnú užitočnú hmotnosť. Súčasťou doplnkovej výbavy boli napríklad prídavné vodné kúrenie s časovačom, centrálne zamykanie na diaľkové ovládanie, manuálna klimatizácia a airbag pre spolujazdca.
 
S nákladom
 
Do ložného priestoru sa dá dostať po vyklopení zadných dverí. Otvárajú sa v dostatočnom uhle a nízko položená nakladacia hrana zaručuje bezproblémové naloženie predmetov. Transporter Kombi je typickým zástupcom vozidiel, ktorých služby ocenia malí podnikatelia, či už sú to remeselníci, údržbári, predavači a mnohí ďalší. V každom jednotlivom prípade je schopný ponúknuť nadpriemerné dimenzie. Do ložného priestoru sa vojde 4,3 m3 nákladu, jeho praktické pripevnenie sprostredkujú fixačné oká. Rozmery ložnej plochy sa prezentujú mierami 1790 mm (dĺžka) x 1550 mm (šírka).            
 
Špičkový ťah
 
Pod prednou kapotou pracoval päťvalcový naftový motor 2.5 TDI, ktorý sa vyznačuje veľkým výkonovým potenciálom. Krútiaci moment 400 Nm je k dispozícii od 2000 otáčok za minútu, v tejto pracovnej oblasti sa vyznačuje výborným ťahom a pružnosťou. Ku vozidlu je vhodne zvolené aj odstupňovanie 6-stupňovej manuálnej prevodovky. Radiaca páka sa pohybuje v presne a krátko stanovených dráhach. Zostavenie pracoviska vodiča je dielom skúseností získaných pri konštrukcii špičkových úžitkových vozidiel. Prísne posudzovanie zvládne aj kvalita dielenského spracovania a voľba materiálov. Dobrú ponuku priestorov na odkladanie drobných predmetov reprezentujú napríklad dve odkladacie priehradky vo dverách, umiestnené nad sebou a priehradka pod strechou.

Prečítajte si aj

Back to top button