Motorizmus

Zákazníci otestujú Ford E-Transit v praxi

Spoločnosť Ford oznámila, že čoskoro začnú v Európe prebiehať prvé zákaznícke skúšky nového modelu E-Transit – plne elektrickej verzie najpredávanejšej nákladnej dodávky na svete. Prototypy vozidiel E-Transit sa pridajú k vozidlám, ktoré budú v náročných reálnych podmienkach testovať veľké podniky z oblasti zásobovania supermarketov, doručovacích služieb, poštových služieb a verejných služieb po celom Nemecku, Nórsku a Veľkej Británii.

„Praktické skúšky sú dôležitým krokom v našom úsilí priniesť na trh plne elektrický model E Transit a pomôžu nám lepšie pochopiť, ako môžeme pomôcť zákazníkom z rôznych odvetví a zvýšiť ich produktivitu prostredníctvom pohonu bez emisií,“ uviedol Andrew Mottram, hlavný inžinier programu E-Transit z divízie úžitkových vozidiel spoločnosti Ford of Europe. Európske zákaznícke skúšky sú súčasťou rozsiahleho vývojového programu modelu E Transit pred jeho uvedením na trh, ktorý je naplánovaný na jar 2022. Skúšky začnú koncom leta a ich cieľom je potvrdiť, že táto plne elektrická dodávka dokáže bez problémov splniť požiadavky širokej škály prevádzkových scenárov.

Inžinieri spoločnosti Ford využijú údaje zo skúšok na zdokonalenie modelu E Transit a jeho novej úrovne technológií pripojených vozidiel a funkcií správy dojazdu, aby zákazníkom ponúkli optimalizovanú prevádzku. Prototypy vozidiel, ktoré sa na skúškach zúčastnia, sa montujú v globálnom centre excelentnosti úžitkových vozidiel spoločnosti Ford v britskom meste Dunton. Bude k nim patriť dodávka E-Transit a varianty samostatných podvozkov s nadstavbami, ako sú chladiarenské nadstavby, skriňové dodávky, valníky a interiérové regály.

Európski záujemcovia o model E-Transit budú mať na výber zo širokej ponuky karosérií, dĺžok, výšok strechy a celkovej hmotnosti vozidla. Celkovo bude k dispozícii až 25 možných variantov, ktoré splnia širokú škálu pracovných potrieb. Nákladný priestor má E-Transit spoločný s modelmi Transit na vznetový pohon, aby sa zjednodušila prestavba a umožnilo použitie existujúcich regálov z modelu Transit aj v elektrickej dodávke. V tomto odvetví prvý palubný systém ProPower poskytuje až 2,3 kW energie prostredníctvom štandardných zásuviek na napájanie nadstavby, vybavenia v kabíne a v ložnom priestore.1 Očakávané užitočné zaťaženie je 1 616 kg v prípade dodávok a 1 967 kg v prípade kabín s podvozkom.

Plne elektrická hnacia sústava dodávky E-Transit dodá až 200 kW výkonu pri dojazde 350 km 2 v cykle WLTP a model podporujú technológie na predĺženie dojazdu ako ekologický režim či plánované kondicionovanie kabíny. Vodiči budú môcť využívať aj novú technológiu SYNC 4, ktorá obsahuje 12-palcovú obrazovku s jednoduchou obsluhou či voliteľnú navigáciu s pripojením na cloud,3 pričom výkon vylepšujú automatické bezdrôtové aktualizácie softvéru. Spoločnosť Ford očakáva, že servisné prevádzkové náklady budú v porovnaní s modelmi so spaľovacím motorom4 približne o 40 percent nižšie vďaka nižším nákladom na údržbu.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS

Prečítajte si aj

Back to top button