Motorizmus

Vozidlo Hondy bez škodlivín jazdilo po tokijských uliciach

Redaktori nemeckého denníka Financial Times Deutschland sa vo štvrtok vozili po tokijských uliciach v súčasnosti v jednom z najdrahších automobilov na svete, v FCX Clarity od Hondy. Šéf koncernu Takeo Fukui novinárov informoval, že výrobná cena automobilu, ktorý má namiesto klasického motora spaľovacie komory a elektromotor, stojí toľko ako tri Ferrari, teda asi 1 milión USD (19,07 milióna Sk). 

Auto sa z centrály Hondy bezhlučne dostalo k semaforu, na ktorom svietila červená. Zlučovaním vodíka a kyslíka produkuje namiesto škodlivých plynov len vodu. Zasvietila zelená. Vodiči pridávajú plyn, uvoľňujú spojku. FCX sa im však rýchlo vzďaľuje. Elektromotor dostáva zo spaľovacích komôr príkon 100 kilowattov a energia bez strát rozhýbava kolesá. Účinnosť vyprodukovanej energie nebrzdia nijaké prevody. V disciplíne štart na semafore je toto vozidlo vynikajúce.
Testovacia jazda je prvým krokom Hondy do nadchádzajúcej reklamnej bitky globálnych automobiliek v záujme "najzelenejšieho" auta. Nissan, Mitsubishi Motors a General Motors sa v záujme mestských motoristov vrhli do výskumu a vývoja získania energie z mimoriadne ťažkých lítiovo-iónových batérií.
Honda sa namiesto toho v strednodobom horizonte rozhodla pre hybridný pohon svojich vozidiel a v dlhodobej perspektíve vsádza na spaľovacie komory, ktoré z kyslíka a vodíka produkujú energiu pre elektromotor. "Lítiovo-iónové batérie nie sú v súlade s našimi predstavami," povedal Fukui po skončení testovacej jazdy a dodal, že "dojazd na jedno nabitie batérií iba 100 kilometrov je pre nás neprijateľným cieľom".
FCX má len polovičný priestor pre umiestnenie hnacej jednotky než vozidlo s klasickým šesťvalcovým motorom.
 Fukuiho zámerom je, že Honda vyrobí za tri roky 200 FCX. Bude ich prenajímať po 600 USD mesačne najznámejším osobnostiam predovšetkým v Spojených štátoch. Majú prispieť k tomu, aby sa Honda presadila na svojom najdôležitejšom trhu ako podnik, ktorý je pri ochrane životného prostredia najďalej. Kto si prenajme Hondu FCX, získa mnohostranné vozidlo. Na jedno natankovanie kyslíka prejde 620 kilometrov. Auto je postavené pre štyri osoby, na maximálnu rýchlosť 160 kilometrov za hodinu a pre batožinu je rezervovaný priestor s objemom 450 litrov. Všetko ostatné je vo Fukuiho očiach golfový tragač, a nie automobil.

Zdroj: TASR

Prečítajte si aj

Back to top button