Motorizmus

Volkswagen je blízko dohody s M. Winterkornom o kompenzáciách za emisnú kauzu

Nemecká automobilka Volkswagen uviedla, že sa s bývalým šéfom Martinom Winterkornom zhodli na hrubých rysoch dohody o odškodnení za jeho úlohu v emisnom škandále firmy. Podrobnosti by mali byť známe v nasledujúcich dňoch.

Urovnaním chce Volkswagen obrátiť list za najväčšou krízou vo svojej histórii. Škandál vypukol v septembri 2015, keď Americký úrad na ochranu životného prostredia oznámil, že Volkswagen do státisícov naftových áut v USA nainštaloval softvér, ktorý umožňoval maskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. Ukázalo sa, že po svete jazdia milióny áut s nelegálnym softvérom, čo automobilku do dnešných dní stálo viac než 32 miliárd eur.

Winterkorn rezignoval na svoju funkciu krátko po vypuknutí škandálu, 23. septembra 2015. Volkswagen v marci tohto roka informoval, že v súvislosti s emisnou kauzou bude od bývalého šéfa požadovať odškodné, keďže po dlhoročnom vyšetrovaní dospel k záveru, že Winterkorn porušil svoje povinnosti.

Bývalý šéf odmietol, že by bol za emisný škandál zodpovedný, podľa informácií médií zo začiatku tohto týždňa však súhlasil so zaplatením 10 miliónov eur ako kompenzáciu za škody, ktoré Volkswagen utrpel v dôsledku emisného škandálu.

Volkswagen sa k rozsahu kompenzácií nevyjadril. Hovorca spoločnosti v oficiálnej správe uviedol iba toľko, že na „sobotňajšom (5. 6.) stretnutí dozorná rada súhlasila so základnými podmienkami a zmluva bude dokončená v nasledujúcich dňoch“.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button