Motorizmus

Trnavská automobilka Stellantis nemá problémy s plynulosťou výroby

Výroba v trnavskej automobilke Stellantis Slovakia je plynulá a pandémia zatiaľ neovplyvnila jej fungovanie. Spoločnosť riadi produkciu jednotlivých výrobných závodov optimalizáciou výrobných aktivít, pričom zohľadňuje a adaptuje sa na výkyvy, ako sú dodávky dielov, obmedzenie a podobne.

Podľa štúdie spoločnosti IHS Markit v 1. štvrťroku tohto roka vyrobia automobilky pre nedostatok čipov o vyše 670 000 vozidiel menej ako vlani. Problémy vyvolalo náhle oživenie globálneho trhu s autami koncom minulého roka. Počas krízy, ktorú spôsobila vlani pandémia nového koronavírusu, sa producenti čipov preorientovali na dodávky pre výrobcov počítačov, zábavnej elektroniky, ako sú televízory či herné konzoly, a tiež pre odvetvie biotechnológií. V uplynulých týždňoch boli automobilky ako Volkswagen, General Motors, Nissan či Honda nútené spomaliť alebo zastaviť výrobu niektorých modelov pre nedostatok polovodičov.
Od polovice januára vznikla spojením skupiny Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a skupiny Groupe PSA, ktorej súčasťou je aj trnavská automobilka, nová spoločnosť Stellantis.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button