Motorizmus

Tata Motors premiestní automobilku zo Západného Bengálska

Vedenie indickej spoločnosti Tata Motors sa rozhodlo zastaviť výstavbu automobilky pre model Nano v Západnom Bengálsku a realizovať ju v inej časti Indie. Vedenie Taty prijalo rozhodnutie v piatok, keď sa mu s predstaviteľmi spolkového štátu v Kalkate nepodarilo dosiahnuť zastavenie silných protestov obyvateľstva proti závodu.
 

Roľníci už niekoľko mesiacov protestovali proti automobilke a tie sa stávali čoraz agresívnejšie. Žiadali vrátenie svojej pôdy, ktorú im úrady údajne nezákonne zobrali. Majitelia pôdy boli nespokojní aj s cenou, ktorú za ňu dostali.
Vedenie Taty uviedlo, že príklad Západného Bengálska teraz zrejme neovplyvní umiestnenie jeho závodu v inej časti Indie, ale jeho následky v budúcnosti môžu byť závažnejšie. Bude to v prípade, ak sa viaceré vlády rozhodnú z populistických dôvodov nasledovať jeho konanie.
V septembri bola požiadaná indická dcéra spoločnosti Dow Chemical, aby zastavila výstavbu závodu v štáte Maháráštra. Juhokórejský koncern POSCO čelí protestom za nákup lesnej pôdy na výstavbu oceliarne za 12 miliárd USD. V spolkovom štáte Goa sa nepodarilo vytvoriť špeciálnu hospodársku zónu, lebo sa proti nej postavili miestne politické strany.
Dôsledkom protiindustriálnych nálad v krajine môže byť pokles záujmu zahraničných firiem o investovanie v Indii. Domáce firmy v hospodárskom roku 2008/9 budú investovať do podnikateľských projektov 37 miliárd USD. Suma však bude o 30 % nižšia než v predchádzajúcom hospodárskom období.
Ochrana pôdy v Indii sa však stáva pochopiteľnejšou, keď sa zobrie do úvahy, že v Západnom Bengálsku, ktorého rozloha je 88.752 štvorcových kilometrov žije vyše 80 miliónov ľudí.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button