Motorizmus

Spoločnosť Volvo Cars sa zapája do revolučného celoeurópskeho pilotného projektu zameraného na zdieľanie bezpečnostných dát

Spoločnosť Volvo Cars sa spolu s ďalšími výrobcami automobilov, poskytovateľmi služieb a vládami rôznych krajín zapája do revolučného celoeurópskeho pilotného projektu zameraného na zdieľanie dopravných bezpečnostných dát, generovaných vozidlami a infraštruktúrou. Jeho cieľom je zvýšenie bezpečnosti všetkých účastníkov cestnej premávky.

Na tomto pilotnom projekte, zastrešovanom verejno-privátnym združením s názvom European Data Task Force, sa zúčastňuje niekoľko popredných európskych automobiliek, poskytovateľov služieb a členských štátov EÚ.

Partneri budú prostredníctvom cloudovej platformy zdieľať anonymizované bezpečnostné údaje a bezpečnostné služby využívajúce tieto údaje. Spoločnosť Volvo Cars k tomuto pilotnému projektu prispeje poskytovaním údajov v reálnom čase zo svojich priekopníckych sieťových bezpečnostných technológií upozorňujúcich na výstražné svetlá iných vozidiel a na šmykľavé úseky ciest.

Zúčastnené automobilky môžu tieto údaje využívať napríklad na varovanie vodičov pred potenciálnym nebezpečenstvom na blížiacom sa úseku cesty. Poskytovatelia služieb zas môžu tieto dopravné údaje v reálnom čase poskytovať dopravným servisom prevádzkovaným národnými dopravnými inštitúciami.

Tento pilotný projekt, zahŕňajúci medzinárodnú spoluprácu medzi viacerými výrobcami na recipročnej báze, má dlhodobý cieľ dosiahnuť zvýšenie bezpečnosti na cestách pre všetkých. Združenie European Data Task Force bolo v roku 2017 založené presne s týmto úmyslom: zvýšiť bezpečnosť pre všetkých účastníkov cestnej premávky, uprednostňujúc spoločenský prínos nad finančným ziskom.

Spoločnosť Volvo Cars už niekoľko rokov volá po otvorenom systéme recipročného poskytovania anonymizovaných bezpečnostných dát. Jej prezident a výkonný riaditeľ Håkan Samuelsson v roku 2017 na konferencii organizovanej Európskou komisiou v Bruseli povedal, že by bolo dobré, keby si vládne inštitúcie a výrobcovia automobilov navzájom vymieňali dáta.

„Myslíme si, že zdieľanie tohto typu anonymizovaných dát by malo prebiehať bezplatne v záujme všeobecného blaha a spoločenského prínosu. Ide tu o záchranu životov a úsporu času a peňazí daňových poplatníkov“, povedal vtedy Håkan Samuelsson. „Vyzývam ostatných výrobcov automobilov a vlády k čo najširšej spolupráci na realizácii takéhoto systému zdieľania dát.“

Spoločnosť Volvo už do svojich vozidiel inštaluje výstražné systémy, ktoré vozidlám umožňujú navzájom komunikovať a varovať vodičov pred blížiacimi sa šmykľavými úsekmi ciest a inými nebezpečenstvami prostredníctvom cloudovej siete. Obe funkcie boli prvýkrát predstavené v roku 2016 a sú k dispozícii pre všetky nové vozidlá Volvo predávané v Európe.

Zdieľanie dopravných údajov v reálnom čase môže významne zvýšiť celkovú úroveň bezpečnosti dopravy a jeho prínos je tým výraznejší, čím intenzívnejšie vozidlá navzájom komunikujú. Od minulého roka si spoločnosti Volvo Cars a Volvo Trucks navzájom poskytujú dáta v rámci systému varovania vodičov pred blízkymi nebezpečenstvami vo Švédsku a Nórsku.

„Čím viac našich vozidiel bude v reálnom čase zdieľať dáta, tým bezpečnejšie budú naše cesty,“ povedal Malin Ekholm, riaditeľ bezpečnostného centra spoločnosti Volvo Cars. „Preto je iniciatíva European Data Task Force taká dôležitá. Dúfame, že sa nám podarí získať ďalších partnerov, pre ktorých je bezpečnosť rovnako dôležitá ako pre nás.“

Prečítajte si aj

Back to top button