Motorizmus

Spoločnosť Rivian môže vyhrať preteky o prvý elektrický pickup v USA

V pretekoch o vývoj prvého elektrického pickupu získala spoločnosť Rivian významnú finančnú injekciu. Firma v piatok (10. 7.) uviedla, že od investorov dostala celkovo 2,5 miliardy USD (2,22 miliardy eur). Najväčší podiel na finančných prostriedkoch mal investičný fond T. Rowe Price, ďalšími významnými investormi je správca fondov Blackrock a elektronický gigant Amazon.
      
V USA sa rozhorel tvrdý konkurenčný boj o vývoj prvého elektromobilu v lukratívnom segmente pickupov. V popredí stoja spoločnosti Tesla a Nikola, a to aj vďaka svojim šéfom Elonovi Muskovi a Trevorovi Miltonovi. Do hry sa však vďaka financiám dostal aj Rivian, ktorý úzko spolupracuje s koncernom Ford, ktorý do Rivianu v apríli 2019 investoval pol miliardy amerických dolárov a navyše má Rivian podpísaný aj veľký kontrakt so spoločnosťou Amazon, ktorej má dodať 100 000 elektrických vanov na doručovanie zásielok. Ich výroba sa má spustiť budúci rok v bývalom výrobnom závode Mitsubishi v americkom meste Normal v štáte Illinois.

Už na začiatku alebo v polovici roka 2021 by mohol Rivian uviesť na trh aj svoj prvý úplne elektrický pickup. Jeho premiéra sa kvôli pandémii ochorenia COVID-19 oproti plánom posunula – neuskutoční sa na konci roka 2020 ale v roku 2021. „Očakávame isté zdržanie, pracujeme však na tom, aby sme minimalizovali narušenie nášho časového plánu premiéry a akonáhle budeme poznať bližšie informácie o dopade koronakrízy na naše plány, budeme vás ihneď informovať,“ napísal Rivian svojim zákazníkom vo vyhlásení, ktoré vydal 1. apríla 2020.

Editor
transport.sk

Prečítajte si aj

Back to top button