Motorizmus

Scania pridáva do svojho radu 13-litrových motorov verziu s výkonom 540 koní

Rad špičkových 13-litrových motorov Scania je teraz doplnená o verziu s výkonom 540 k.

Nový motor, DC13 166, je primárne určený pre aplikácie a zákazníkov vyžadujúcich vysoký výkon a stabilné jazdné vlastnosti, avšak citlivosť na hmotnosť alebo obmedzenia, ako je zaťaženie prednej nápravy, bráni použitiu o niečo ťažších motorov Scania V8, ktorých hodnoty výkonu začínajú na 520 k.

„V rámci nášho prísľubu, naše ponuky vždy prispôsobovať na mieru požiadavkám zákazníkov, sme identifikovali ako potrebu špičkovej verzie nášho 13-litrového hrdinu, „hovorí Alexander Vlaskamp, senior viceprezident a vedúci spoločnosti Scania Trucks. „Náš sortiment radových šesťvalcov patrí v oblasti hospodárnosti k špičke v odvetví. Nákladné vozidlá Scania s 13-litrovým motormi dostali v Nemecku ocenenie „Green Truck“ tri roky po sebe, čo je obdivuhodný počin. „
Spoločnosť Scania teraz ponúka päť rôznych výkonových stupňov svojho najbežnejšieho motora v podobe tohto radového šesťvalca: 370, 410, 450, 500 a 540 koní (viď tabuľka nižšie). Nová verzia s výkonom 540 k väčšinou využíva rovnaké technológie ako jej súrodenec s výkonom 500 k – napríklad robustné turbodúchadlo s pevnou geometriou a guličkovými ložiskami namiesto radiálnych ložísk.

„Výkonová verzia 540 k je určená predovšetkým pre zákazníkov a trhy, kde právne aspekty týkajúce sa zaťaženia prednej nápravy bránia vo výbere modelu V8,“ dodáva Vlaskamp. Avšak zároveň je ideálna pre každého, kto v rámci svojho podnikania v oblasti dopravy potrebuje väčší výkon. V spojení s príslušnou prevodovkou možno tento motor využívať rovnako dobre ako pri nákladnom vozidle na prepravu dreva, tak i vozidlá pre rozvoz drobného tovaru. Druhé menované vozidlá jazdia po európskych diaľniciach s pomerne malou záťažou, avšak o to viac dbajú na spotrebu paliva a priemernú rýchlosť. „

Spoločnou vlastnosťou všetkých motorov DC13 je ich vynikajúca hospodárnosť a použitie iba SCR pre následné spracovanie výfukových plynov. Veľká robustnosť spolu so službami spoločnosti Scania, ako sú zmluvy o údržbe s flexibilnými plánmi, prispieva k priaznivým údajom z hľadiska nákladov a prevádzkyschopnosti, čo vedie k vynikajúcej celkovej prevádzkovej ekonomike.

„Vďaka lepším hodnotám spotreby paliva a pomeru výkonu k hmotnosti, bude tento motor atraktívnou voľbou pre mnoho zákazníkov spoločnosti Scania,“ uvádza Vlaskamp. Krútiaci moment 2 700 Nm už od 1 000 ot/min umožňuje čokoľvek medzi rýchlou zmenou prevodových stupňov a práce v nízkych otáčkach a zaručuje vynikajúcu schopnosť rozjazdu vďaka nápravám s redukciou v náboji kolesa v lesníckych aplikáciách.

 

Prečítajte si aj

Back to top button